Ядливи цветя, които можете да отглеждате в градината си

Ядливи цветя, които можете да отглеждате в градината си
Pexels

Има много причини да отглеждаме цветя в градината си - да направите градината си по-красива, да си правите свои собствени флорални аранжировки или да помогнете на пчелите да получават прашеца, от който се нуждаят. 

Можете също да отглеждате ядливи цветя, които ще ви помагат да аранжирате ястията си като истински шеф готвачи. 

Как да включите ядливи цветя в рецептите си 

Когато говорим за ядливи цветя, вероятно си ги представяте хвърлени в салати или захаросани върху торта. Но има повече начини да използвате ядливи цветя.

Можете да ги слагате върху салати, да ги добавяте в бисквитки или хляб, да ги използвате за украса на торти и сладкиши, да ги замразявате в кубчета лед и т.н.

Съвети за използване на ядливи цветя

Внимавайте за пестициди и инсектициди

Ако сами отглеждате ядливите си цветя, можете да избягвате потенциално вредни химикали и да използвате по-естествени техники за контрол на вредители и плевели. Ако ги купувате от магазина обаче, трябва внимателно да ги почистите, за да сте сигурни, че няма остатъци от различни препарати.

Измивайте ги старателно

Дори ако използвате органични цветя от собствената си градина, трябва да ги измиете добре. Отнасяйте се към ядливите цветя, както към всеки друг продукт, който ядете суров. 

Тествайте вкуса 

Различните сортове и цветове ядливи цветя имат различни вкусове. Добре е да знаете какъв вкус има цветето, за да знаете към какво ястие да го добавите. 

Популярни ядливи цветя

Докато много цветя са годни за консумация, други - като хортензия, олеандър и момина сълза - не са. Придържайте се към ядливите цветя, изброени по-долу, за да сте сигурни, че е безопасно.

Латинка

Латинките са едни от най-популярните ядливи цветя. Те са много подходящи за салати и гарнитури. Обикновено са с оранжев цвят, но се срещат и цветчета в лилаво. 

Роза

Розите са едни от най-популярните многогодишни цветя за градината, а освен това са чудесно допълнение към менюто ви. 

Розата има сладък, плодов вкус и е традиционен аромат за десерти. Розовите листенца или розите могат да се използват и за украса на десерти или коктейли и дори за приготвяне на желе.

Цветята на тиквичките

Цветовете на тиквичките имат мек, леко сладък вкус. Те често се пълнят с меко сирене като рикота или козе сирене и се пържат или могат да се добавят към салати, кишове или ястия с паста.

Градинска теменуга

Тези дребни малки цветчета са любими в цветните градини и любими сред феновете на ядливи цветя. Те имат свеж, леко сладък вкус, който е подходящ както за салати, така и за десерти.

Виолетки

Виолетките имате приятен сладък вкус, който ги прави много подходящи за десерти и чайове.

Лайка

Вероятно не е изненадващо, че дребните, подобни на маргаритка, цветчета на лайката са годни за консумация, като се има предвид, че от тях се прави чай. Цветята имат плодов, билков вкус, така че се използват по-често в рецепти за десерти и напитки.

Цвят от мащерка

Много билки имат цветя, които можете да използвате вместо самата билка, за да ви придадат вкус с малко допълнително удоволствие за очите. Цветчетата на мащерката могат да се поръсят като гарнитура към всяко ястие. 

Невен

Цветовете на невена често се използват в чай. Това ядливо цвете има леко пикантен вкус, така че е подходящо за супи, салати и ястия с яйца. Някои хора просто използват ярко оцветените венчелистчета на цветето, тъй като центърът може да има по-силен аромат. 

Лавандула

Като братовчед на ментата и розмарина, ароматът на лавандула има подобни нотки, с горчиво-сладък, флорален вкус. Лавандулата може да бъде нарязана и изпечена в десерти. Подобно на ментата, можете да я направите на чай или обикновен сироп, за да добавите към напитки. Лавандулата също е чудесно допълнение към домашно приготвени плодови конфитюри. 

Цветовете на босилека

Цветята на босилека са годни за консумация и имат същия вкус, така че можете смело да ги използвате във всичките си любими рецепти, от песто до паста и пица.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay