Отглеждан в цяла Югоизточна Азия, тайландският босилек се използва предимно в Тайланд, както и във Виетнам, Лаос, Тайван и Камбоджа. Малко по-сладък е от традиционния босилек, с по-ясно изразена флорална нотка и лека нотка на женско биле.
Ето как да приготвите пиле по тайландски с босилек:
Необходими продукти:
3 с. л. масло от рапица
1 червена чушка, почистена на нарязана
3 малки глави лук, нарязан
5 скилидки чесън
1 кг пилешко месо
2 люти чушки "Птиче око"
1/3 ч. пилешки бульон
1/4 ч. сос от стриди
1 ч. л. рибен сос
2 ч. л. гранулирана захар
2 ч. босилек
сварен ориз, за сервиране
Начин на приготвяне:
В уок или голям чугунен тиган на силен огън, загрейте маслото. Добавете чушката, лука и чесъна и гответе, като бъркате често, до златисто, около 2 минути. Добавете пилешкото месо и гответе, като разкъсайте месото на малки парченца, около 3 минути. Добавете лютите чушки и разбъркайте.
Добавете пилешкия бульон, соса от скариди, рибния сос и захарта. Гответе, докато се сгъсти. Добавете и босилека и разбъркайте отново.
Сервирайте върху канапе от ориз.
Добър апетит!
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
Последвайте Jenite.bg в Instagram!
0 | 0 |