Неврози и стрес във Facebook

Затворът Facebook

Хората, които имат най-много приятели във Facebook има най-голяма вероятност да се чувстват стресирани от социалната мрежа, разкриха учени.

 

Психолози откриха, че значителен брой от потребители страдат от "тревожност обвързана със Facebook” .

 

Повече от 1 на 10 човека, които са взели участие в това проучване, казват че Facebook ги е накарал да се чувстват неспокойни. Повече от 3 на 10 човека твърдят, че отхвърлянето на покана за приятелство ги кара да се изпитват вина и дискомфорт.

 

Доктор Кати Чарлз, която бе водещ в изследването, каза: "Резултатите показаха няколко парадокса. Например, въпреки че се оказва голямо напрежение да имаш facebook, има също и значителна двойнственост в отношението на потребителите към ползите от него. Установихме, че онези които имат най-много приятели, са инвестирали най-много време в мрежата и са най-склонни към силна проява на стрес."

 

Дорктор Чарлз смята, че това може да се дължи на напрежението, което потребители изпитват, защото трябва да държат прекалено много хора в течение с живота си.

 

Тя обясни: "Това е сякаш малък новинарски канал за самия себе си. Колкото повече хора имаш като приятели, толкова по-голяма публика имаш да задоволяваш. Ти си мини знаменитост и се чувстваш длъжен да дадеш на феновете това, което искат да видят."

 

Изследователите са разпитали близо 200 ученика относно това как и колко често ползват сайта, който вече има на 500 милиона потребители по целия свят. За да съберат нужната информация и данни са използвани фокус групи, онлайн наблюдение и интервюта с над 175 души.

 

Един от 10 души в онлайн наблюдението отговаря, че не обича да получава покани за приятелство, докато почти 2/3 (63%) твърдят, че им доставя голямо удоволствие да отвръщат на такива покани. Доктор Чарлз казва, че "огромно мнозинство" от участниците обясняват, че най-голямото предимство на Facebook е да "поддържат връзка" без много други обяснения.

 

Тя добави: "Много от участниците споделиха, че се страхуват да се оттеглят от социалната мрежа, за да не изпуснат важна социална информация или да не обидят контактите си. Като хазарта, Facebook държи потребителите в невротичен затвор, без да знаят дали не трябва да продължават да седят там, за да не изпуснат случайно нещо много важно или добро."

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay