Страх от фитнеса: Какво е Gymtimidation как да го преодолеем?

Страх от фитнеса: Какво е Gymtimidation как да го преодолеем?
Canva

Всички познаваме това чувство. Започвате деня с намерение да стигнете до фитнеса, само за да прекарате следващите 12 часа в намиране на всички възможни извинения да не отидете. За някои от нас причината да не можем да преминем през етапа "опаковане на чантата за фитнес" се крие в липсата ни на мотивация, но за други причината е страхът.

Страхът от фитнес залата или "gymtimidation" е чувство на тревожност и стрес, изпитвани, когато човек мисли за или стъпи във фитнес зала. Тъй като януари вече е в разгара си и множество хора трескаво търсят в гугъл "членство във фитнеса близо до мен", като същевременно добавят най-добрите клинове към своите онлайн кошници за пазаруване в, това чувство се засилва.

И ако се чувствате така, не сте сами. Според PureGym Fitness Report, всеки пети човек намира фитнес залата за плашещо място, като една четвърт от жените изпитват безпокойство от фитнеса в сравнение с 16 процента от мъжете. Освен това един на всеки десет души е установил, че психичното им здраве му пречи да спортува.

И така, как да разберете дали вашето безпокойство може да е gymtimidation? И какво можете да направите, за да спрете страха си от това фитнес залата да повлияе на вашите здравни цели този януари?

Какво е gymtimidation?

Gymtimidation всъщност е много реален страх. Думата означава "страх от фитнес залата" и според психолога и лайф коуч Джеф Спайърс това е сложно за разбиране безпокойство. "Гимтимизацията не означава да се страхувате от фитнес залата, защото не можете да намерите мотивация да спортувате. Вместо това, гимтимизацията е реакция на много реален страх от социалната и притеснението за "присъди", с които може да се сблъскате там", казва Спайърс пред POPSUGAR.

"Упражненията във фитнеса изискват от нас да правим неща, специално предназначени да ни изведат извън нашата зона на комфорт, пред напълно непознати и именно тази комбинация ни кара да изпитваме безпокойство. Чувстваме се уязвими, защото знаем, че се опитваме да правим неща които са трудни и фактът, че трябва да правим тези неща в непосредствена близост до други, предизвиква сравнение и конкуренция", продължава той. "Нашите мозъци започват цикъл на страх от притеснение: "Правя ли го правилно?" "Потя ли се повече от тях?", "Правилно ли съм настроил машината?" Може да бъде предизвикано и от притеснения какво да облечете, как да тренирате, какво мислят другите хора за вас и от самата среда във фитнеса."

Gymtimidation може да продължи месеци или дори години, така че си струва да разпознаете някои от поведенията и начините, по които можете да канализирате тези чувства, за да ви стимулират. Оливия Тайлър, личен треньор и ръководител на клиничната фитнес в Nuffield Health, казва: "За някои състоянието може да бъде толкова тежко, че може да попречи на хората да се присъединят към фитнес залата или изобщо да изпълняват каквито и да било упражнения. За тези, които стигнат дотам, че посещават залата, това може да ги накара да напуснат преждевременно и да асоциират тези места с повече негативни чувства."

Както при много чувства на безпокойство, тази конкретна форма често произтича отвътре и от това как възприемаме себе си. "Усещането за gymtimidation често е резултат от това как възприемаме, че другите гледат на нас и как ние виждаме себе си, а не всъщност идва от други хора", обяснява Тайлър. 

Как да се справите?

Отделете фитнеса и упражненията

Спрете да мислите, че стъпването във фитнеса е единствената опция. Много от нас смятат, че трябва да се присъединят към фитнес залата, за да станат във форма, когато реалността е много различна. Започнете, като изградите увереността си с упражнения в безопасна и удобна среда. Започнете, като потърсите тренировки в YouTube, които можете да правите във всекидневната си.

Съсредоточете се върху целите си

"Първото нещо, което трябва да направите, е да се съсредоточите върху себе си, върху това, от което се нуждаете и какво бихте искали да постигнете", казва Тайлър пред POPSUGAR. "Това ви дава цел, която ВИЕ сте си поставили и ВИЕ искате да работите, за да разберете добре защо искате да отидете на фитнес. Например, ако започнете да тренирате, защото искате да подобрите здравословното състояние или искате да изградете устойчивост на психичното здраве, тогава запомнянето на това може да ви позволи да пренасочите вниманието си върху положителните резултати, а не върху негативите.

Потърсете вашето място

Въпреки че първоначално може да си мислите, че всеки има място във фитнеса, а вие не принадлежитетам, не забравяйте, че вие ​​също заслужавате да бъдете там. Имате пълното право да правите упражненията си, както всички останали там. "Намерете подходящо място, сложете постелка, вземете си оборудването, което искате да използвате и след това останете в това пространство, което сте издълбали като ваше, докато завършите тренировката си. Това ще ви помогне да изградите увереност бавно в малка площ, вместо да се чувствате уплашени от целия етаж на фитнес залата.

Опитайте групови занимания

Може да си помислите, че класовете са неинтуитивни, подхранвайки разказа за сравнение и отчаяние, но много от тях премахват някои от нещата, които предизвикват страх. "В часовете цялото ви оборудване е подредено за вас, вашият инструктор ще ви покаже как да правите движенията и въпреки че ще има други с вас, всички сте в една лодка и правите едно и също нещо", обяснява Спайърс.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay