Революционни медицински проекти ще се състезават за научните награди „За жените в науката“ 2023

Нови методи и лекарства за лечение на сериозни заболявания са сред научните проекти тази година

Революционни медицински проекти ще се състезават за научните награди „За жените в науката“ 2023

Приключи кандидатстването за националните стипендии "За жените в науката" 2023. Сред научните проекти тази година са изследвания, насочени към разработване на нови методи и лекарства за лечение на заболявания като Алцхаймер, рак, шизофрения, инсулинова резистентност, затлъстяване и репродуктивни нарушения. Най-голям брой кандидатури са получени от сферите на медицина, химия и биология, следвани от физика, астрономия и геология.

 Срокът за кандидатстване за ежегодния научен конкурс на ЮНЕСКО и L’Oréal бе 31 май 2023 г. с основно условие към кандидатстващите да представят авторска научна идея с потенциално национално или глобално значение.

Кандидатурите ще бъдат оценявани от експертно жури, включващо водещи научни специалисти. Имената на лауреатките в програмата ще бъдат обявени през есента на 2023 г. по време на официална церемония. Три изключителни жени ще бъдат отличени със стипендии от по 5000 евро всяка, които ще подкрепят техния научен потенциал и ще стимулират тяхната изследователска кариера и проекти в България.

Глобалната цел на програмата е да насърчи и увеличи участието на жените в науката, като постигне полово равенство в тази сфера. В момента само 33,3%* от учените в света са жени, а само 4% от Нобеловите награди за наука са били присъждани на дами.

"За жените в науката" е уникална инициатива както за България, така и за света. Вече 13 години, тя е един от водещите научни конкурси в страната. От 2011 година насам годишно се предоставят стипендии в рамките на програмата с цел да подкрепят и насърчат младите жени учени в България да последват научна кариера.

Тези стипендии не само представляват финансов стимул за научните таланти в страната, но и имат за цел да спомогнат за развитието на науката в България. До момента програмата "За жените в науката" е отличила 33 българки с общ награден фонд от 165 000 евро

Националната стипендиантска програма "За жените в науката" в България се провежда в партньорство между Софийски университет "Св. Климент Охридски", Националната комисия за ЮНЕСКО в България и L'Oréal България.

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay