В САЩ забраниха продължението на „Спасителят в ръжта“

Продължението на "Спасителят в ръжта" - забранено

В САЩ забраниха продължението на „Спасителят в ръжта“

Чрез съдебно споразумение бе забранено издаването на книга, сочена за продължение на известния роман на Селинджър "Спасителят в ръжта", съобщава BBC.

 

Шведският писател Фредрик Колтинг стигна до споразумение с лицата, грижещи се за наследството на Джеръм Дейвид Селинджър да приключат проточилия се спор относно публикуването на книгата. Колтинг също така трябва да смени заглавието на книгата, което е "60 Years Later: Coming Through the Rye" ("60 години по-късно: През ръжта").

 

Преди смъртта си през януари 2010 г. Селинджър бе започнал съдебно дело срещу Колтинг, който бе подписал книгата си с псевдонима Джон Дейвид Калифорния. 

 

Шведският автор твърдеше, че неговата книга, която включва образ базиран на героя на Селинджър – Холдън Кофийлд, всъщност представлява литературен коментар, а не продължение.

 

На Колтинг е била връчена съдебна призовка миналия май, но двете страни стигнаха до споразумение преди случаят да стигне до съд. Според условията на това споразумение Колтинг няма право да посвещава книгата си на покойния писател, както и да прави какъвто и да било намек за връзка между своето произведение и това на Селинджър.

 

"Спаситеялят в ръжта" е един от най-въздействащите американски романи. Той разказва историята на Холдън Кофийлд – младеж, който се отчуждава от средата си, изключват го от училище и се скита около Ню Йорк, презирайки установените норми.

 

Романът на Колтинг разказва за 76-годишен мъж, наречен "Г-н К", който е избягал от старчески дом и се запътва към Ню Йорк.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay