7 любопитни факта за Баба Марта

7 любопитни факта за Баба Марта
Canva

Първи март е денят на Баба Марта. Според преданията Марта е старица, която рязко променя времето от лошо на хубаво и обратно. Традициите са се запазили през вековете, а българите вярват, че носенето на мартеници ще умилостиви Баба Марта да не праща студ.

И ние на това се надяваме - пролетта да подрани, за да можем най-после да се насладим на топлото време навън. А дотогава можете да прочетет тези любопитни факти за баба Марта.

Традиционни мартеници:

Баба Марта е свързана с уникалната българска традиция на размяна на мартеници. Тези малки украшения от вълна или конци в бяло и червено се подаряват на 1 март и се носят през целия месец. Смята се, че те носят здраве и щастие.

Легенда за Баба Марта:

Според легендата, Баба Марта е стара жена, която контролира времето и предизвиква промените в природата. Нейните капици са символ на пролетта и новия живот.

Цветове на мартениците:

Традиционно мартениците се изработват в бяло и червено. Бялото представлява зимата, а червеното - пролетта и обновлението. Цветовете символизират прехода от студената зима към топлата пролет.

Ден на Баба Марта:

В България 1 март е традиционно отбелязван като ден на Баба Марта, когато хората се срещат, обменят мартеници и пожелания за здраве и късмет. Този ден се счита за началото на пролетта.

Мартеница като български бизнес символ:

През 2017 г., България подари мартеници на участниците в Световния икономически форум в Давос, Швейцария. Това стана част от инициатива за промоция на българския бизнес и традиции.

Баба Марта във въздуха:

През 2016 г., към международния космически кораб Айстънат, българският астронавт Павел Груев взе със себе си мартеница, като символ на българската традиция.

Мартеница в световните рекорди:

През 2019 г., в Пловдив се събраха над 12 000 души, за да създадат най-голямата мартеница. Това събитие влезе в книгата на рекордите на Гинес.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay