Петте най-скъпи предмета, свързани с живота и музиката на Beatles

Петте най-скъпи Beatles-предмета

Петте най-скъпи предмета, свързани с живота и музиката на Beatles

Wikicollecting.org, новият проект за колекционери, е съставил списък с петте най-скъпи предмета, свързани с легендарната група Beatles.  

 

По света има много музеи, в които са изложени предмети, станали част от историята на популярната банда, особено такива, които се свързват със създаването на музиката им. Много от тях са продавани на търг от водещите аукционни къщи в света. Но най-скъпите се оказват спомените от живота и музиката на Джон Ленън.


Автомобилът на Джон Ленън - Rolls-Royce Phantom V. Продаден е през 1985 г. за 2,23 млн. долара в аукционна къща Sotheby's. Колата е невероятна, има седалка, която се превръща в двойно легло, телевизор и специална озвучаваща система. Сега се помещава в музея "Royal BC" в Канада, след като е дарена на учреждението от канадския бизнесмен Джим Патисън.


Пианото, на което Джон Ленън е композирал песента "Imagine" - 2,1 млн. долара. Това пиано е съвсем обикновено, марка Steinway и е пример за това как една скромна вещ може да се превърне в ценен колекционерски предмет само заради историческата си стойност.

Пианото е считано за една от най-ценните колекционерски вещи и в момента е оценено на 12 млн. долара. Музикантът Джордж Майкъл го купува на търг през 2000 г. за 2,1 млн. долара и е композирал песента си "Patience" на него. Пианото е дадено на заем на музея за музикални инструменти във Финикс, Аризона.


Ръкописът на текста към песента "A Day in the life" - 1,2 млн. долара. Той е бил продаден на търг в аукционна къща Sotheby's в Ню Йорк през 2010 г. "A Day in the life" е последната песен от албума на Beatles "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band” и е смятана за една от най-добрите песни на бандата за всички времена.

Ръкописът е бил продаден за 1,2 млн. долара, далеч надхвърляйки предварителната оценка за него от 500-700 хил. долара. Все още обаче рекордът за най-скъпо продаден ръкопис на текст за песен на Beatles се държи от текста на "All You Need Is Love", който е продаден за сумата от 1,25 млн. долара през 2005 г. в аукционна къща Cooper Owen.


Кожата за барабан, която се появява на обложката на албума "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band" - 1,07 млн. долара. Ръчно боядисаната кожа за барабан от обложката на албума на Beatles от 1967 г. е продадена през 2008 г. на търг в аукционна къща Christie's за над 1 млн. долара, почти четири пъти по-висока сума от предварително прогнозираната за този артикул.


Китарата Gibson SG на Джордж Харисън – 0,57 млн. долара. Китарата Gibson SG от 1964 г., на която Джордж Харисън е свирил между 1966 и 1969 г., е продадена на търг в аукционна къща Christie's в Ню Йорк през 2004 г. за сумата от 567 500 долара.

Китарата е била използвана от Харисън по време на последния официален концерт на Beatles във Великобритания и за записите на албума "Revolver" от 1966 г. Джон Ленън също е свирил на нея при записите на "White Album" ("Белият албум") от 1969 г.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay