Лесна рецепта за еклерова торта

Еклеровата торта е изискана и вкусна десертна наслада, която включва слоеве от крем и еклери. Вече съм ви предупредил, че рецептата е малко по-сложна, но резултатът определено си струва усилията. Ето стъпките за приготвянето на еклерова торта:

Необходими продукти:

За еклерите:

1 чаша вода (240 мл)

1/2 чаша краве масло (120 г)

1 чаена лъжичка захар

1/4 чаена лъжичка сол

1 чаша брашно (120 г)

4 яйца

За крема:

2 чаши прясно мляко (480 мл)

4 жълтъка

2/3 чаша захар (130 г)

1/4 чаша брашно (30 г)

1 чаена лъжичка ванилов екстракт

1 чаша заквасена сметана (240 мл)

За глазурата:

1/4 чаша вода (60 мл)

1/4 чаша захар (50 г)

2 яйца

1/4 чаша оцет (60 мл)

1/4 чаша краве масло (60 г)

Начин на приготвяне:

Започнете с еклерите:

В тенджера сложете водата, кравето масло, захарта и солта. Загрейте на среден огън, докато сместа заври и маслото се разтопи напълно.

Намалете огъня на минимум и добавете брашното. Разбъркайте бързо и с кръгови движения с дървена лъжица, докато сместа се отдели от стените на тенджерата и образува голямо топче от тесто.

Махнете от огъня и оставете да изстине за около 5 минути.

Добавете яйцата едно по едно, разбърквайки добре след всяко добавяне, докато получите гладко тесто.

Изпечете еклерите:

Загрейте фурната на 200°C.

Поставете тестото в пош.

Върху тава за печене, покрита с хартия за печене, направете малки еклери.

Печете в предварително загрята фурна около 20-25 минути, докато еклерите станат златисти и пухкави.

Изключете фурната и оставете еклерите да изстинат напълно.

Пригответе крема:

В средна тенджера разбийте жълтъците със захарта, докато стане светла и пухкава смес.

Добавете брашното и разбъркайте добре.

В друга тенджера загрейте млякото до кипване.

Постепенно го добавете към сместа от жълтъците, като постоянно разбърквате.

Върнете всичко в тенджерата и продължете да бъркате, докато кремът се сгъсти.

Свалете от огъня и добавете ваниловия екстракт. Оставете крема да изстине напълно.

Отделно разбийте заквасената сметана и след това я добавете към студения крем.

Пригответе глазурата:

В тенджера разбъркайте водата, захарта и яйцата.

Поставете на среден огън и добавете оцета и маслото.

Подгрейте сместа, докато глазурата започне да се сгъстява, като продължавате да разбърквате.

Махнете от огъня и оставете глазурата да изстине напълно.

Сглобете тортата:

Разрежете еклерите по дължина, използвайки нож.

Пълнете долната половина с крема и поставете горната отгоре.

Полейте тортата с готовата глазура и я приберете в хладилника за няколко часа, за да стегне добре. 

Да Ви е сладко!

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!


 

 

 

 

 

 

 

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay