НЕ допускайте ТЕЗИ ГРЕШКИ при правенето на козунак

НЕ допускайте ТЕЗИ ГРЕШКИ при правенето на козунак
Canva

Приготвянето на козунак наистина е изкуство и изисква известно майсторство. Ето някои от основните грешки, които хората допускат, когато пекат козунак:

Неправилно втасване: Един от най-често срещаните проблеми е недостатъчното втасване на тестото. Козунакът трябва да втаса два пъти - веднъж след месене и втори път след поставянето му в тавата за печене. Ако тестото не втаса достатъчно, резултатът ще бъде плътен и тежък козунак.

Прекалено месене: Месенето на тестото твърде много може да развие глутена в брашното, което води до жилав козунак. Ключът е да месите тестото само толкова дълго, колкото е необходимо, докато стане гладко и еластично.

Използване на грешни съставки: Някои рецепти може да изискват специфични видове брашно или съставки, които могат значително да повлияят на крайния резултат. Например използването на обикновена мая вместо прясна активна мая може да доведе до плосък козунак.

Твърде много захар: Добавянето на твърде много захар може да попречи на процеса на ферментация и да направи тестото по-тежко.

Неправилно оформяне: Оформянето на козунака е решаващ етап. Ако тестото не е правилно оформено, то няма да втаса равномерно и може да се отвори по време на печене.

Печене на ниска температура: Козунакът трябва да се пече на висока температура (около 180°C) в началото, за да бухне бързо. След това температурата трябва да се намали, за да може козунакът да се изпече равномерно.

Препичане: Препичането на козунака може да го направи сух и твърд. Важно е да наблюдавате козунака внимателно по време на печене и да го извадите веднага щом стане златистокафяв и се издуе.

Не оставяте козунака да изстине: Оставянето на козунака да изстине напълно, преди да се нареже, може да помогне за запазването на неговата структура и влага.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay