Петък винаги е подходящ ден за шоколадова торта! Още по-хубаво е, че тази, която ще ви покажем не съдържа никакво брашно! Ето как да я приготвите!
Необходими продукти:
За блата:
150 г краве масло, нарязано на парчета
170 г тъмен шоколад, 60%
3/4 ч.л. еспресо на прах
80 г светлокафява захар
100 г захар
1/2 чаена лъжичка сол
Ванилия
3 големи яйца, на стайна температура
Едно пакетче какао на прах
За ганаша:
50-60 г тъмен шоколад, 60%
Щипка сол
1/4 чаша течна сметана
Начин на приготвяне:
Блат:
Загрейте фурната до 180 градуса. Поставете решетката в средата на фурната.
Намазнете дъното на 20-сантиметрова кръгла форма за торта. Застелете дъното на тавата с хартия за печене. След това го намажете още веднъж. Оставете го настрана.
В средна тенджера добавете малко вода и я оставете да къкри на среден огън. В топлоустойчива купа добавете маслото и нарязания шоколад и поставете купата върху тенджерата с кипяща вода. Водата не трябва да докосва дъното на съда. Разбъркайте, докато маслото и шоколадът се разтопят напълно.
Махнете купата от котлона и добавете еспресото на прах. Оставете шоколадовата смес леко да се охлади, за около 5 минути.
Разбийте захарта и солта в сместа. Добавете ванилията и разбъркайте.
Добавете яйцата едно по едно. Не добавяйте следващото яйце, докато предишното не е напълно усвоено. Разбъркайте, докато получите гладка смес. Накрая добавете какаото на прах и отново разбъркайте.
Изпечете тортата: Изсипете тестото в подготвената форма за торта. Печете тортата, докато стегне и бухне, за 25 до 30 минути.
Ганаш:
В термоустойчива купа добавете шоколада и щипка сол. В малка тенджера, поставена на среден огън, добавете сметаната и загрейте, докато заври леко. Веднага залейте шоколада с горещата сметана. Оставете да престои за минута, след което разбъркайте, докато сместа стане гладка, копринена и течна.
Охладената торта се залива с топлия ганаш. Оставете ганаша да стегне върху тортата на стайна температура за 30 минути до 1 час. Вместо това можете да го поставите в хладилника за около 10 минути.
Сервирайте тортата, гарнирана с пресни плодове и сметана!
Да ви е сладко!
0 | 0 |