Торино - столица на шоколада

За Торино с шоколад

Италия е сред най-предпочитаните европейски дестинации и причините за това са много. Списъкът с традиционните исторически, културни и т.н. аргументи може да бъде много дълъг, но този път се допълва с нещо, на пръв поглед, нетипично – шоколад.

 

Всеизвестно е, че италианците могат да говорят за храна с часове и едва ли не всяко градче се хвали със специалитет, който се приготвя само там. Хубавият шоколад обаче много по-често се свързва с Белгия и Швейцария и дори с Франция, отколкото със страната на Апенинския полуостров. Торино обаче спокойно може да се нареди сред "столиците на шоколада".

 

Главният административен център на област Пиемонт всяка година е домакин на двуседмичния фестивал CioccolaTÒ, посветен на "храната на боговете", както наричат шоколада. Тази година фестът стартира на 17-ти март и ще продължи до 3-ти април, като в рамките на този период ще се състоят десетки събития и ще бъдат изядени тонове шоколад. Последното е буквално: през 2011-та Италия празнува 150 години от своето обединение, а това ще бъде отбелязано с огромна карта на страната, изработена от 14 тона шоколад с обща дължина от 13 метра.

 

Инсталацията, която ще бъде разположена по протежение на популярния площад Виторио Венето в сърцето на старата част на града, ще включва и шоколадови репродукции на някои от най-значимите символи на страната. Сред тях са катедралата в Милано, камбанарията Сан Марко във Венеция, морският фар на Генуа, Колизеумът в Рим, крепостта Maschio Angioino (Новият замък, бел. ред.) в Неапол и много други. Всички шоколадови макети ще бъдат изработен по специална рецепта с 60% съдържание на какао и ще могат да се опитат на място.

 

В рамките на фестивала ще бъдат организирани дегустации на още десетки видове шоколад, тъй като тук се представят не само местни производители, но и такива от цял свят. Уъркшопове с различна тематика, образователни занимания за деца, както и обучения за специалисти от всички нива в бранша са сред другите интересни събития.

 

Но защо все пак трябва да се опита италианският вариант на сладкото изкушение? Според мнозина специалисти и любители, авантюрата с местния шоколад е влюбване от първо парченце и трае вечно. Той е много по-мек и винаги пресен, особено в класическия си вариант, а ароматът и вкусът на добавки като ванилия или ядки се усещат по различен начин от масово разпространените какаови десерти. Някои локални видове дори не се произвеждат през лятото, тъй като се топят изключително бързо, а натуралните продукти, използвани за производството им, губят своите качества.

 

Друг традиционен символ на града е напитката Bicerin, която се приготвя от еспресо, шоколад и сметана. Тя се появява през 1763 г. и носи името на първия бар, който започва да я предлага на своите клиенти. Всъщност на местния диалект това е наименованието на малка стъклена чаша, в каквато се сервира напитката. Последната се поднася задължително гореща и има три първоначални варианта: първият се доближава доста до днешното капучино, вторият е наситена смес от кафе и шоколад, а третият е "от всичко по малко".

 

Днес Bicerin е патентована като традиционна напитка на област Пиемонт и се предлага по същата рецепта отпреди почти 400 години.

 

В италианската шоколадова столица има доста популярни шоколадови брандове, които съществуват и до днес. Сред тях са Caffarel, които започват да произвеждат и gianduiotti; Leone, популярни с няколко особено фини видове какаови десерти; Baratti & Milano, днес собственост на най-големият производител в сладкарския бранш в Италия – Novi Group.

 

Разбира се, не можем да пропуснем Venchi – компания, датираща от втората половина на 19-и век до днес. Нейният основател, Silvano Venchi, разработва популярния нуга шоколад, а брандът отскоро има и свой магазин в София.

 

Peyrano, който днес е собственост на неаполитанската Maione Group, и Streglio 1924, който наскоро беше възобновен, са най-новите производители в бранша в Торино – появяват се в началото на 20-ти век.

 

След тях шоколатиерите започват да експериментират все повече със съставките на местния шоколад, а на пазара се появяват и големите компании, които значително снижават качеството.

 

Основният проблем за българите, решили да посетят шоколадовия фестивал, е, че директни полети от София или големите градове у нас до Торино няма. Единствените възможности са с прекачване, което удължава и оскъпява пътуването. Другият вариант са нискотарифните полети до Милано, откъдето пътуването може да продължи с влак или кола под наем.

8 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay