Как да помогнете на бебето да спи по-дълго

Как да помогнете на бебето да спи по-дълго
Pexels

Ако дрямките на бебето ви са твърде кратки, е трудно да вършите домакинската работа, да си почивате и да имате време за себе си. Освен това, сънят е здраве, така че е добре вашият мъник да си поспива добре. 

Ще ви споделим 3 начина, по които можете да помогнете на бебето си да спи по-дълго:

1. Проследявайте прозорците на будуване и създайте график 

Един от най-важните фактори за подпомагане на вашето бебе да подремва по-дълго е да се уверите, че го слагате да спи, когато е уморено, но не ПРЕКАЛЕНО уморено. Прекомерната умора пречи на заспиването. Следователно намирането на правилния график за бебето е важна част от пъзела. Дори и да не искате строг график, просто трябва да имате представа кога вашето бебе трябва да спи! Всъщност много бебета спят най-добре въз основа на техните прозорци за будуване, а не на часовника.

В зависимост от възрастта на вашето бебе, то се нуждае средно от 2-4 часа сън през деня. Цикълът на сън на бебето трябва да е около 30-45 минути. Ако бебето ви будува твърде дълго или пък спи прекалено дълго, ще имате сериозни проблеми с приспиването и продължителността на съня. 

Реалистичните очаквания също са от съществено значение. Някои родители смятат, че бебето им трябва да подремва многократно по 2-3 часа, но това не важи за всички бебета. В зависимост от възрастта на вашето бебе, то може да спи само 2-3 часа през целия ден. Всъщност, ако бебето ви спи твърде много през деня, може да имате проблеми със съня през нощта - така че бъдете внимателни.

2. Не бързайте

Едно нещо, което изненадва родителите е, че когато бебето се събуди след кратък сън, то иска да заспи отново. Понякога родителите се втурват твърде бързо да вземат бебето и го разсънват. Ако бебето ви се събуди с плач, това е ясен сигнал, че вероятно се нуждае от още сън.

От друга страна, имайте предвид, че може да отнеме 5-10 минути на вашето бебе, за да заспи отново, дори ако гука и е игриво. И така, една техника е просто да се опитате да не се втурвате веднага в стаята. Често изчакването на 4-5 минути може да направи голяма разлика в кратките дрямки … и да помогне на вашето бебе да спи по-дълго.

3. Помогнете на бебето да спи самостоятелно

Често срещана причина бебетата да подремват кратко е, че не знаят как да спят! С други думи, ако бебетата "се нуждаят" от помощта на родител, за да заспят, като например люлеене или хранене, за да заспят, те може да не знаят как да влязат в следващия си цикъл на сън. Това означава, че те не могат да заспят отново.

Първата стъпка, която можете да направите, за да помогнете на вашето бебе да заспи без ваша помощ, е да създадете рутина. Много родители имат рутина преди лягане, но не осъзнават, че рутината около времето за дрямка на бебето също може да помогне. Рутината може да бъде кратка, която включва затваряне на щорите, четене на книга, разклащане за няколко минути. Просто бебето трябва да знае, че след определени действия идва време за спане. Ако не можете да се справите с това, би било полезно да се консултирате с консултант по сън. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay