Планират извинителни е-бележки и в детските градини, и в яслите

Планират извинителни е-бележки и в детските градини, и в яслите
Pexels

Около 347 000 електронни извинителни бележки на ученици са издадени от 1 октомври досега. Няма никакви сериозни проблеми министърът на електронното управление Александър Йоловски. Според него същата технология може да бъде въведена и за детски градини, и ясли от догодина. От следващата учебна година вече няма да се носят и здравно-профилактични карти на хартия, коментира още той. 

По темата за електронните рецепти министър Йоловски съобщи данни, според които от края на 2022 г. и началото на 2023 г., когато влизат в сила, вече са издадени над 38 млн. електронни рецепти, като почти всички са изпълнени.  

Във връзка с въведените от 16 октомври т.г. "бели" рецепти, с което всички лекарства за лечение на диабет и антибактериалните лекарствени продукти за системна употреба, се изписват само с електронно, министърът увери, че проблем с технологията няма. "Има дребни детайли, които трябва да бъдат напаснати", подчерта министърът. Според данните, които той представи, 65 % от издадените "бели" рецепти вече са изпълнени. 

Хакерските атаки и DDoS атаките (атаки за отказ от услуга) са новото нормално, готвим се активно са такива събития, посочи още Йоловски. 

"Винаги може да се случи подобен инцидент, но това не бива да ни притеснява, защото предприемаме необходимите мерки, така че няма загуба на данни", увери министърът в отговор на въпрос дали се очакват атаки срещу държавни институции в навечерието на местните избори. 

Той припомни, че все още тече процесът и по сертификация на машините за гласуване. "Когато се гласува с машини, всеки гласоподавател може да види върху разписката своя вот", увери той за сигурността на процеса. Министърът подчерта, че в сертифицирането са привлечени както експерти от администрацията, така и външните, за да може процесът да бъде максимално сигурен и защитен. 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay