Да ядем вредна храна, без да ни е гузно

Яжте вредна храна, но умно

Колкото и да ни се иска да се храним здравословно, защото е модерно или защото наистина държим да се грижим за себе си, всеки един от нас има моменти, в които просто му се яде "вредна" храна. Под вредна храна разбирайте – чипсове, храна от заведения за бързо хранене и всякакви други полуфабрикати, които за съжаление сa толкова вкусни.

Има няколко начина, по които може да си позволяваме вредна храна от време на време, стига да го правим умно и премерено. 

 

Контролирайте глада и желанията си

Тоталното лишаване не е решение. Потискането на някакво желание може много бързо да излезе извън контрол и да се превърне в преяждане. Ако ви се хапват пържени картофи или чипс, например, изяжте малка порция картофи или си купете малко пакетче чипс и просто спрете да се тормозите.

 

Имайте предвид, че винаги може да намерите алтернатива на любимия си чипс. Нискокалоричен или направен от царевично брашно или така наречената "синя" царевица. Тя е синя, защото съдържа антоцианин – вещество, което успешно се бори с някои болести и също може да бъде открито в боровинки и червено вино.  

 

Отдайте се разумно

Да се глезим от време на време е допустимо. Просто не се увличайте като преминете само на "вредната" храна. Не забравяйте, че и здравословната храна може да е много вкусна.

 

Много е важно вкъщи да нямате шкаф пълен със сладки и други изкушения. Това си е чисто мъчение, на което така или иначе много малко хора биха издържали. Купете си нещо само, когато желанието ви за него е много голямо и му се насладете бавно и то в малки количества. 

 

Миксирайте

Винаги комбинирайте нещо нездравословно с нещо полезно и си го пригответе у дома, така че да е по ваш вкус и да задоволи всичките ви желания. Например – парче чийзкейк с парче плод. Изяждайки плода ще задоволите апетита си и вероятността да ви се дояде нещо вредно през целия ден е по-малка. 

 

Бройте калориите

Сравнявайте съдържанието на мазнини и калории в здравословната и питателна храна с тази, която не е чак толкова полезна. Например – една средно голяма ябълка съръджа само 81 калории и никакви мазнини, а една кофичка цедено кисело мляко съдържа 231 калории и 2 грама мазнини. Вие избирате. 

 

Фокусирайте се върху мазнините

Научете се да четете етикетите. След като са проучили внимателно няколко различни типа пакетирани храни като: бисквити, снаксове, кексове и чипс, изследователи от Минесота стигат до заключението, че по-евтините продукти съдържат повече трансмазнини (висококалорични, които са много вредни за здравето). Тези обработвани мазнини, които повишават нивото на лошия холестерол в организма, могат да бъдат открити на етикетите под имена като: частично хидрогенирано или хидрогенирано олио.

 

Въпреки, че повечето производители вече значително са намалили употребата на трансмазнини в продуктите си, все още се намират някои, които ги ползват. Американската сърдечна асоциация препоръчва да смалите до минимум консумацията на храни с подобно съдържание като по този начин ще редуцирате с 1% общия си дневен прием на калории.

4 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay