Хората, родени през пролетта с по-голям риск от анорексия

Връзка между месеца на раждане и анорексията

Хората, родени през пролетта с по-голям риск от анорексия

Заболяването анокресия е по-често срещано сред хората, родени през пролетта, изненадващо обявиха учените от Оксфордския университет. Според тяхното проучване има ясна връзка между датата на раждането и развитието на заболяването.

 

Проучванията обхващат 1 293-ма души, болни от анорексия. Според анализите заболяването се наблюдава по-често сред родените в периода между март и юни. Почти липсват пациенти с анорексия сред родените през септември и октомври.

 

Учените коментират още, че други проучвания също са показвали връзката между месеца на раждането и хранителните разстройства. Броят на участниците в проучванията обаче е бил по-малък и резултатите – недостатъчни, за да бъде изведена закономерност.

 

Освен от анорексия родените през пролетта са предразположени и към други психологични заболявания, сред които и биполярни разстройства.

 

Засега тези проучвания показват връзка, но са необходими още много проучвания, за да бъде изяснена причината и факторите, които обуславят това откритие, коментират още от Оксфордския университет.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay