Ръководство за отглеждане на иглика

Ръководство за отглеждане на иглика
Canva

Игликата е красиво градинско и стайно растение, известно със своите разноцветни цветчета. Произхождащо от Южна Африка, това растение предпочита хладни помещения с непряка слънчева светлина и изисква редовно поливане и торене по време на вегетационния период. Игликата обикновено се отглежда заради нейните атрактивни цветя, които се предлагат в широка гама от цветове, включително червено, розово, оранжево, жълто и бяло. Растението може да достигне височина от 15-30 см и се предлага в различни сортове, като най-често срещаните са Primula obconica, Primula acaulis и Primula malacoides. Игликата е чудесен избор за тези, които искат да добавят цвят и жизненост към домашната си среда, без да полагат особена грижа.

Ето ръководство стъпка по стъпка за грижа за вашата иглика:

Местоположение

Игликите предпочитат хладно място с непряка слънчева светлина. Поставете ги близо до прозорец с източно или северно изложение, където ще получат ярка, но непряка светлина. Ако отглеждате иглика навън, изберете сенчесто място с частична сянка.

Температура

Игликите виреят при температури между 15-20°C. Те не обичат горещините и може да не им повлияе добре, ако температурите се повишат над 24°C . През зимата поддържайте температурата около 10-12°C, за да стимулирате образуването на цветя.

Поливане

Игликите предпочитат влажна среда. Поддържайте почвата леко влажна през вегетационния период (пролет и лято). През есента и зимата намалете поливането, за да имитирате естествената среда. Преполиването е често срещана грешка при отглеждането на иглика, което може да доведе до кореново гниене. Уверете се, че саксията има дренажни отвори, за да предотвратите задържането на вода.

Светлина

Както споменахме по-рано, игликите изискват ярка, но непряка светлина. Директното слънце може да изгори листата им, докато недостатъчната светлина може да доведе до слаб растеж и липса на цъфтеж.

Торене

Приложете балансирана тор за стайни растения на всеки 2-4 седмици по време на вегетационния период. Намалете торенето през есента и зимата, когато растението е в състояние на покой.

Пресаждане

Игликите трябва да се пресаждат на всеки 2-3 години или когато корените изпълнят саксията. Използвайте богата на хумус, добре дренираща смес за саксии. Отрежете мъртвите листа и стъбла преди презасаждането.

Размножаване

Можете да размножите иглика чрез резници или деление. Резниците могат да се вземат от края на пролетта до началото на лятото, докато разделението е най-добре да се направи през пролетта.

Проблеми

Общите проблеми с отглеждането на иглика включват пожълтяване на листата, падане на цветята и лошо образуване на цветове. Тези проблеми могат да бъдат причинени от фактори като ниски температури, преполиване, недостатъчна светлина или лоша циркулация на въздуха.


0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay