Това са най-мръсните места в кухнята ви

Това са най-мръсните места в кухнята ви
Canva

Освен, ако не сте Кари Брадшоу, която използва фурната си, за да прибира чанти и обувки в нея, то вероятно кухнята е едно от най-изпозлваните помещения в дома ви. Обикновено, всяка от нас се старае да поддържа мястото, в което приготвя храна в безупречен вид, но няма да се лъжем, че тоа е доста предизивкателно начинание.

В кухнята има няколко места и неща, които често се замърсяват с бактерии и мръсотия. Ето кои са те:

Гъбите за почистване

Те се идеална среда за размножаване на бактерии поради влагата и хранителните остатъци, които събират. Смяната на гъбата на всеки 1-2 седмици или при забележимо износване може да помогне да се намали риска от разнасяне на бактерии и да се осигури по-ефективно почистване на съдовете. 

Плотовете и мивката

Тези повърхности се използват за приготвяне на храна и често се замърсяват с хранителни остатъци, мазнини и бактерии. Използвайте специален почистващ продукт за вашия вид плот (например, за гранит, керамика, стомана и др.), нанесете го върху повърхността и избършете с мека кърпа или гъба. За редовно почистване след приготвяне на храна, използвайте влажна кърпа и мек почистващ препарат. Избягвайте абразивни средства.

Почиствайте мивката с течен сапун и топла вода след всяка употреба. Използвайте четка или гъба, за да почистите мивката от хранителни остатъци и мазнини. Редовно използвайте киселинен почистващ препарат или смес от оцет и вода, за да премахнете бактериите. Не забравяйте да изплакнете и подсушите мивката след почистване.

Дръжките на вратите и чекмеджетата

Те често се докосват с мръсни ръце и могат да бъдат замърсени с бактерии. Измивайте ръцете си, след клато сте обработвали храна (особено сурово месо) преди да отваряте шкафовете. Почиствайте ги с препарат на основата на алкохол, за да ги дезинфекцирате.

Посудата и кутиите за съхранение

Ако не се почистват редовно, могат да съдържат остатъци от храна и да станат източници на бактерии и миризми. Изпразнете кутията от останалата храна и я изплакнете под топла течаща вода. Използвайте мека четка или гъба с течен сапун и топла вода, за да почистите вътрешността и външността на кутията. Разчистете всякакви остатъци или замърсени места.

Ако кутията е изработена от пластмаса, не използвайте абразивни почистващи препарати, защото те могат да надраскат материала. Вместо това, използвайте течен сапун или оцет, за да премахнете неприятни миризми. След като сте я почистили, изплакнете добре кутията и я изсушете с кърпа преди да я съхраните. Това ще помогне да предотвратите образуването на мухъл или бактерии.

Електрическите уреди

Бутоните и дръжките на микровълнови печки, фурни, хладилници и други уреди често се забравят при почистването. Постоянно ги докосвате и по този начин им прехвърляте различни видове бакатерии, които след това отново пипате с ръцете си.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay