7 храни за силна имунна система през есента

7 храни за силна имунна система през есента
Canva

Разнообразната и балансирана диета играе важна роля в укрепването на имунитета през есента и зимата. Ето защо трябва да се запасите с храни, които да ви поддържат в добра здравословна форма през целия студен сезон.

Днес ви представяме пет храни, които са богати на хранителни вещества и могат да подпомогнат здравословния имунитет:

Цитрусови плодове

Плодовете като лимони, портокали и грейпфрути са известни с високото съдържание на витамин C, който има антиоксидантни свойства и подпомага имунната система.

Чесън

Той съдържа алицин, който има антимикробни и противовирусни свойства и може да помогне в борбата с инфекции.

Зеленчуци от семейство Кръстоцветни

Този клас зеленчуци включва броколи, карфиол, цвекло и др. Те са богати на витамини и минерали като витамин С и фолиева киселина, които подкрепят имунната система.

Ядки

Ядките, като бадеми, лешници и орехи, са източник на витамин Е и селен, които също подпомагат имунната функция. Освен това съдържат здравословни мазнини, които поддържат общото здраве.

Пробиотични храни

Живите култури в храни като кисело мляко, туршии и други ферментирали храни подпомагат здравословните бактерии в червата и могат да укрепят имунната система.

Куркума

Тази подправка съдържа активна съставка, наречена куркумин, който има антимикробни и антиоксидантни свойства, които могат да бъдат полезни за имунната система.

Киноа

Това е зърнена храна, богата на протеини и фибри, както и на витамини и минерали, като витамин B6 и магнезий, които подпомагат общото здраве и имунната система.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay