Астма- може ли да се израсне?

Астма- може ли да се израсне?
Pexels

Астмата е по-често срещана при жените, отколкото при мъжете, и повече деца имат астма, отколкото всяко друго хронично заболяване.

Но възможно ли е да се "надраснат" симптомите на астма - и може ли астмата да изчезне? Отговорът е да, понякога.

Въпреки че децата са по-склонни да надраснат симптомите си, възрастните също могат да видят, че техните симптоми изчезват. Но надрастването на астмата не е задължително за всички. Понякога симптомите могат да се появят сами - дори много години по-късно.

Ето какво трябва да знаете за астмата, как изчезват симптомите и кой е най-вероятно да постигне ремисия:

Какво е астма?

Астмата е хронично белодробно състояние, при което тръбите, които пренасят въздуха навътре и навън от белите дробове, се възпаляват и стесняват.

Тези възпалени и стеснени тръби могат да доведат до следните симптоми:

Хрипове или свистене по време на дишане

Кашлица (по всяко време на деня, но особено сутрин или вечер)

Стягане в гърдите

Недостиг на въздух

Тежестта на тези симптоми и колко често се появяват могат да сигнализират какъв тип астма има някой. Видовете астма включват:

Интермитентна астма: Това се случва, когато някой усеща симптоми по-малко от два пъти седмично. Симптомите могат да ги събудят през нощта по-малко от два пъти месечно.

Лека персистираща астма: Симптомите се появяват два пъти седмично или повече при този тип астма. Симптомите могат да събудят човек от сън около три до четири пъти всеки месец.

Умерена персистираща астма: Това се случва, когато човек изпитва симптоми поне веднъж на ден и се събужда от симптоми поне веднъж седмично.

Тежка персистираща астма: При най-тежкия тип астма човек изпитва симптоми всеки ден. Те се събуждат от симптоми всяка вечер.

Тъй като астмата е хронично заболяване, няма лек за нея. Съществуват обаче лечения за справяне със симптомите.

Най-често предписваното лечение е инхалатор. 

Медикаменти, като стероиди, или специфични операции също са на разположение за по-тежки случаи на астма.

И така, изчезва ли някога астмата напълно?

Краткият отговор: Да, някои деца спират да изпитват симптоми на астма с възрастта.

Ремисията на астмата е особено вярна за деца, които започват да хриптят от малки. При някои деца хриповете изчезват и те живеят живот без астма. Лекарите не са напълно сигурни защо астмата се изчиства при някои деца, но не и при други.

Симптомите на астма могат да станат все по-редки и по-редки при възрастни.

Що се отнася до [въпроса] за персистенцията на астмата, това наистина е многостранен проблем. Да, при някои възрастни астмата може да премине от персистираща в интермитентна.

Какво е ремисия на астма?

Ремисията е различна от излекуването. Обикновено целите на лечението са да се сведат до минимум атаките и да се контролират симптомите. Но ремисията отива една стъпка отвъд тези цели.

Ремисия е, когато симптомите намаляват или изчезват напълно за най-малко 12 месеца. Обикновено има два вида ремисия на астма, които включват:

Симптоматичната ремисия означава, че симптомите спират да се появяват.

Пълна ремисия е, когато основното заболяване вече не причинява проблем.

Целта на ремисията е да се контролират или управляват симптомите, за да спрат да се появяват със или без необходимост от лечение.

Симптоматичната ремисия не засяга основната причина за астма. Следователно симптомите могат да се върнат по всяко време, което е известно като рецидив. Възможна е пълна ремисия, но това също означава, че основният проблем вече не причинява симптоми.

Според проучване, публикувано през 2022 г. в European Respiratory Journal, астмата може естествено да изчезне от само себе си, което е сравнително често срещано явление за хора, които развиват астма като деца. Но дори тези, които са надраснали астмата, могат да получат рецидив по-късно в живота.

Проучването също така съобщава, че някъде между 2% до 52% от хората могат да изпитат спонтанна ремисия. Спонтанна ремисия е, когато симптомите на астма изчезнат сами.

Кой е най-вероятно да постигне ремисия?

Въпреки че ремисията не е гаранция или лек, някои фактори увеличават шансовете за освобождаване от симптоми. Според проучването на European Respiratory Journal от 2022 г. тези фактори включват:

Лека астма

Белодробна функция

Контрол на астмата

Ранна възраст

Астма, която се развива в детството

Продължителност на астмата

Реакция на дихателните пътища

Малко или никакви други заболявания

Прекратяване на пушенето

Проучването също така съобщава, че някои видове лекарства могат да помогнат на хората да постигнат ремисия. Това са биологични (моноклонални антитела) и макролидни антибиотици като азитромицин.

Проучването също така посочва, че търсенето на помощ, когато за първи път забележите симптоми на астма, може да увеличи шансовете ви за ремисия.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay