Безопасни ли са ледените гмуркания, в които знаменитостите се кълнат?

Безопасни ли са ледените гмуркания, в които знаменитостите се кълнат?

Кейт Хъдсън отпразнува Международния ден на жената със студено гмуркане. Хари Стайлс се потопи в ледена вана, за да рекламира турнето си през 2022 г. Lizzo сподели в TikTok своит приключения по гмуркане в лед. Лейди Гага пък използва метода като инструмент за възстановяване от години. Дори не е нужно да сте знаменитост, за да се възползвате от зимния сезон и да скочите в ледените езера.

Независимо дали го наричате студено гмуркане, ледена баня, терапия със студена вода или потапяне в студена вода, идеята е една и съща: потапяте се в студена вода и оставате в нея от няколко секунди до няколко минути.

Въпреки че уелнес тенденцията изглежда нова, хората са я изпълнявали много преди TikTok, заради ползите за здравето. В скандинавските страни се практикува студено потапяне в комбинация със сауна, а практиката датира от финландската каменна ера. Съвсем наскоро холандският атлет и оратор Вим Хоф, известен още като "Ледения човек" и създател на метода Вим Хоф, разкри, че е привърженик на леденото гмуркане.

Но ако толкова много хора го практикуват, значи ли това, че наистина е полезно? Ето какво казват науката и експертите.

Безопасни ли са ледените гмуркания, в които знаменитостите се кълнат?

Какви са ползите от студеното потапяне?

Изследвания показват, че терапията със студена вода може да помогне за намаляване на възпалението и болката след тежка тренировка. Ето защо се използва толкова дълго като средство за възстановяване при спортистите. Но това не е всичко: настинките също могат да подобрят имунната функция, да намаляват нивата на болка, стрес, тревожност и депресия и да повишат бдителността и енергията.

Част от магията на потапянето в ледена вода в начинът, по който то променя кръвния поток на тялото ви. Студената вода причинява свиване на кръвоносните съдове, което увеличава притока на кръв към органите и тъканите, когато тялото се затопли отново. Това може да помогне за подобряване на цялостната циркулация и оксигенацията на тялото.

Правилната циркулация позволява на сърцето и другите органи да работят нормално, може да помогне за подсилване на имунната ви система и ще увеличи енергията ви. Тя също така играе роля в намаляване на възпалението. Възпалението не винаги е лошо - всъщност то е жизненоважно в процеса на възстановяване, но когато има излишно възпаление, това може да забави заздравяването. Този ​​приток на кръв, заедно с противовъзпалителните ползи, ще ви помогне да ускорите процеса на възстановяване след тренировка или при нараняване, както и да намали цялостната блка в мускулите.

Студеното потапяне също подобрява качеството на съня, тий като значително намалява стреса. Доказано е, че излагането на студена вода активира парасимпатиковата нервна система, което помага за намаляване на стреса и насърчаване на релаксацията.

Безопасни ли са студените гмуркания и ледените бани?

Екстремните уелнес практики могат да доведат до екстремни последици, а студеното потапяне също носи своите своите рискове.

Излагането на студ умишлено активира симпатиковата реакция на автономната нервна система, което може да доведе до хипервентилация и потенциално припадък. Ако някое от тези неща се случи в открити води, рискувате да се удавите. Студеното потапяне може също да причини инфаркт, особено при хората със сърдечно заболяване. Тъй като потапянето в студена вода свива кръвоносните ви съдове, то може също да причини драстични промени в кръвното налягане, което може да бъде опасно, особено ако приемате лекарства за понижаване на кръвното налягане.

Безопасни ли са ледените гмуркания, в които знаменитостите се кълнат?

Потапянето на тялото и лицето ви в студена вода води до "реакция на студен шок" - това също е рисков фактор за удавяне, тъй като, ако главата ви е под повърхността, това може да ви накара да погълнете вода. Много хора, които практикуват студено гмуркане, го правят, като седят в студени вани, без да потапят главите си, но е важно да сте наясно с тази реакция, ако скачате в студена вода или се гмуркате под нея.

Излагането на студ може да причини хипотермия и този риск е още по-изразен във водата, тъй като тя отнема топлината от тялото 25 пъти по-бързо от въздуха. Въпреки това, освен ако не сте във водата за изключително дълъг период от време, това не би трябвало да ви притеснява: на възрастен със среден ръст са необходими около 30 минути, за да развие хипотермия - дори в почти замръзваща вода.

Как да практикувате леденото потапяне безопасно?

Започнете постепенно

Един от най-лесните начини е чрез студен душ. По-конкретно, опитайте контрастен душ, при който променяте температурата на водата от гореща на студена и след това отново на гореща. Ако използвате вана или басейн, започнете с кратки периоди на потапяне и постепенно увеличавайте времето, докато тялото ви се адаптира.

Изберете безопасно място и температура

Ако обичате да се гмуркате в студено в дивата природа, изберете места, които са безопасни за плуване. По този начин можете да сте сигурни, че няма силни течения, вълни или други фактори, които биха могли да направят околната среда трудна за плуване (или излизане от нея), когато ви е много студено. Що се отнася до температурата, тя трябва да бъде от 10 до 15 градуса по Целзий.

Безопасни ли са ледените гмуркания, в които знаменитостите се кълнат?

Следете тялото си

Обърнете внимание на това как тялото ви реагира на студено потапяне и спрете, ако изпитате някакъв дискомфорт или неблагоприятни ефекти, като например да се почувствате замаяни или имате проблеми с дишането. И ако почувствате признаци на хипотермия, като треперене или изтръпване, излезте незабавно от водата.

Не оставайте твърде дълго и загрейте след това

Типичната продължителност на студено гмуркане е около три минути. След гмуркането сменете студените си, мокри дрехи или бански и постепенно се загрейте, като се увиете в топла кърпа или одеяло или вземете топъл душ.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay