Дефицит на витамин Д по време на бременност- какво трябва да знаете?

Дефицит на витамин Д по време на бременност- какво трябва да знаете?
unsplash

Дефицитът на витамин D може да се появи по време на бременност поради няколко фактора. Един от основните фактори е намаленото излагане на слънце, което е главният източник на витамин D. По време на бременност много жени имат по-малко възможности да прекарват време на открито, заради различни неразположения, по-голямата чувствителност на кожата и други.

Дефицитът на витамин D по време на бременност е свързан с някои проблеми и рискове. Витаминът D е важен за абсорбцията на калций и фосфор, които са необходими за здравето на костите и зъбите на майката и бебето. Недостатъчният прием на витамин D по време на бременност може да увеличи риска от рахит (меки бебешки кости) при новороденото.

За да се предотврати дефицитът на витамин D, майките трябва да се консултират със своя лекар относно необходимостта от допълнителни витамини или хранителни добавки. 

Важно е да се отбележи, че всеки случай е индивидуален, и е необходимо да се консултирате с лекар, който ще ви предостави най-подходящата информация и съвети за вашата ситуация.

За да се справите с дефицита на витамин D по време на бременност, е важно да предприемете някои действия:

Консултирайте се с лекар: Първо и най-важно, консултирайте се със своя гинеколог, за да потвърдите дефицита на витамин D и да получите професионални съвети за подходящите дози на витамин D.

Увеличете излагането на слънце: Слънцето е естествен източник на витамин D. Опитайте се да прекарвате повече време на открито. Бъдете внимателни, тъй като прекомерното излагане на слънце без слънцезащита може да бъде вредно за кожата. Винаги нанасяйте слънцезащитни продукти!

Променете хранителния си режим: Включете храни, богати на витамин D, във вашата диета. Това включва риба като сьомга, скумрия и сардини, мляко, яйца и гъби. Добавете тези храни в ежедневното си меню. 

Приемайте добавки: При необходимост лекарят ви може да препоръча добавки с витамин D. Това трябва да бъде направено само след консултация с професионалист, който ще ви предостави информация за подходящите дози и начин на прием.

Водете здравословен начин на живот: Здравословният начин на живот, който включва правилно хранене, редовна физическа активност и отказ от никотин и алкохол, може да помогне на вашето тяло да се справи по-добре с дефицита на витамин D.

Важно е отново да подчертаем, че всеки случай е индивидуален и най-добре е да се консултирате със своя лекар, за да получите персонализирани съвети, специално адаптирани към вашата бременност и здравословно състояние.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

 

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay