Дефицит на B12 по време на бременност- какво трябва да знаем?

Дефицит на B12 по време на бременност- какво трябва да знаем?
unsplash

Дефицит на витамин B12 по време на бременност е сериозно състояние, което може да има отрицателни последици за бебето и за самата бременна жена. Витамин B12 е важен за нормалното функциониране на нервната система, синтеза на ДНК и образуването на червени кръвни клетки.

При дефицит на витамин B12 в бременността могат да възникнат следните проблеми:

Анемия: Ниските нива на витамин B12 могат да доведат до мегалобластна анемия, при която червените кръвни клетки са големи и не могат да изпълнят своите функции ефективно. Това може да доведе до умора и слабост.

Повишен риск от развитие на дефекти на нервната система при бебето: Витамин B12 е необходим за нормалното развитие на нервната система на бебето. Дефицитът на B12 по време на бременността може да увеличи риска от вродени дефекти на нервната система.

Повишен риск от преждевременно раждане: Дефицитът на витамин B12 може да увеличи риска от преждевременно раждане.

Невъзможност за достатъчно производство на кърма: Витамин B12 е важен за производството на мляко. Ако имате дефицит на B12 по време на кърменето, може да се наложи да вземете допълнителни мерки за снабдяване на бебето с необходимите хранителни вещества.

За да предотвратите дефицит на витамин B12 по време на бременност, е важно да се храните разнообразно и включите храни, които са богати на този витамин. Някои от най-добрите източници на витамин B12 са червено месо, птици, риба, млечни продукти и яйца. Ако имате вегетарианска или веганска диета, може да се наложи да приемате хранителни добавки с витамин B12 или да консултирате лекар или диетолог относно вашата диета.

Освен въздействието върху бременността, дефицитът на витамин B12 може да има и други последици и симптоми. Ето някои от тях:

Хронична умора: Ниските нива на витамин B12 могат да доведат до умора и ниска енергия. Това се дължи на ролята на витамин B12 в образуването на червени кръвни клетки, които транспортират кислород в организма.

Нервни нарушения: Дефицитът на витамин B12 може да доведе до нервни нарушения, като например изтръпване в ръцете и краката, пареза (частична парализа), невропатия (увредени нерви), трудности с баланса и затруднено движение.

Нарушения на паметта и когнитивните функции: Някои изследвания показват връзка между дефицит на витамин B12 и по-лоша когнитивна функция, включително паметта, вниманието и концентрацията.

Ако се подозира дефицит на витамин B12, е важно да се консултирате със своя лекар. Той или тя може да направи подходящи лабораторни изследвания, за да потвърди дефицита и да предложи подходящо лечение. Лечението обикновено включва прием на витаминни добавки с витамин B12 или инжекции с витамин B12, а в някои случаи може да бъде необходимо и промяна на диетата.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay