Ето защо не трябва да прекалявате с консумацията на яйца

Ето защо не трябва да прекалявате с консумацията на яйца
Canva

Яйцата са питателна храна, съдържаща висококачествен протеин, есенциални мастни киселини, витамини и минерали. Те обаче съдържат и холестерол, който може да допринесе за развитието на сърдечни заболявания, ако се консумират в големи количества.

Препоръчителният дневен прием на яйца варира в зависимост от индивидуалните нужди и фактори като възраст, пол и цялостно здраве. Като цяло повечето здрави възрастни могат безопасно да консумират до 7 яйца на седмица, без да увеличават риска от сърдечни заболявания.

Важно е да имате предвид, че въпреки че яйцата съдържат холестерол, той не влияе значително на нивата му кръвта при повечето хора. Генетичните фактори играят по-голяма роля при определянето на това как холестеролът в храната влияе върху нивата на холестерола в кръвта.

Въпреки това, хората с диабет, затлъстяване или висок холестерол може да искат да ограничат приема на яйца, за да намалят общия прием на наситени мазнини и холестерол.

Докато яйцата са питателна храна, консумацията на твърде много може да има някои потенциални отрицателни ефекти върху здравето. Ето няколко неща, които могат да се случат, ако консумирате твърде много яйца:

Висок холестерол

Яйцата съдържат холестерол, който може да повиши нивата на холестерола в кръвта, особено LDL ("лошия") холестерол. Високият холестерол може да увеличи риска от развитие на сърдечни заболявания, инфаркт и инсулт.

Наддаване на тегло

Яйцата са с високо съдържание на калории, така че редовната консумация на големи количества може да доведе до наддаване на тегло, ако не се балансира с други храни и физическа активност. Наднорменото тегло или затлъстяването могат да увеличат риска от различни здравословни проблеми, включително сърдечни заболявания, диабет тип 2 и някои видове рак.

Хранителни дефицити

Ако яйцата съставляват значителна част от вашата диета, може да сте изложени на риск от хранителни дефицити, тъй като те не осигуряват всички основни хранителни вещества, от които тялото ви се нуждае. Например, те не съдържат фибри, които са важни за храносмилателното здраве.

Алергични реакции

Някои хора може да имат алергия към яйца, което може да причини симптоми като сърбеж, обрив, подуване, затруднено дишане и анафилаксия - сериозна алергична реакция, която изисква незабавно медицинско внимание.

Болест на Алцхаймер

Някои проучвания предполагат връзка между високия прием на холестерол от яйца и повишения риск от болестта на Алцхаймер, но са необходими повече изследвания, за да се потвърдят тези констатации.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay