От тефтера на баба: Традиционна българска рецепта за козунак

От тефтера на баба: Традиционна българска рецепта за козунак
Canva

От тефтера на баба: Традиционна българска рецепта за козунак

Козунакът е сладък обреден хляб, който традиционно се приготвя за Великденските празници в България. Това е богато и ароматно изделие, което символизира тялото на Иисус Христос. Козунакът се превърна във важна част от великденската традиция не само в нашата страна, но и по целия свят. Тази рецепта ще ви преведе през процеса на създаване на автентичен български козунак, точно както го правеше вашата баба.

Необходими продукти:

1 кг брашно

6 яйца

300 г захар

25 г мая (или 1 пакетче суха мая)

150 мл прясно мляко

150 мл олио

1 лимон

1 ванилия

щипка сол

1 яйце за глазиране

Бадеми или захарни перли за украса (по желание)

Начин на приготвяне:

В купа за смесване добавете маята, 1 супена лъжица захар и 100 мл топло мляко. Разбъркайте, докато маята се разтвори напълно, след това оставете сместа да престои около 10 минути, докато шупне.

В голяма купа разбийте заедно яйцата, останалата захар, млякото, растителното масло, настърганата кора и сокът от един лимон и ваниловата есенция. Добавете активираната мая към тази смес и я разбъркайте добре. Постепенно добавете брашното към мократа смес, като разбърквате, докато тестото стане гъсто и трудно за бъркане.

Омесете тестото върху леко набрашнена повърхност за около 10 минути или докато стане гладко и еластично. Ако използвате суха мая, може да се наложи да увеличите времето за месене до 15 минути.

Поставете омесеното тесто в намазнена купа, покрийте с кърпа и го оставете на топло място, за да втаса за около 2 часа или докато удвои обема си.

След като тестото втаса, го премесете отново за няколко минути, за да отстраните въздушните мехурчета. Разделете тестото на три равни части и оформете всяка част на дълъг фитил. Усучете трите фитила заедно, за да създадете плитка. Поставете усукания козунак в тава за печене, покрита с хартия за печене и го оставете да почине още веднъж за около 45 минути или докато почти удвои обема си.

Преди печене разбийте едно яйце с малко вода, за да направите глазура. Намажете козунака със сместа и поръсете с нарязани бадеми или захарни перли. Загрейте фурната до 180°C и печете козунака за около 45-50 минути или докато стане златист и звучи кух, когато почукате по него. Ако е необходимо, покрийте козунака с фолио по средата на печенето, за да предотвратите прекаленото покафеняване.

Извадете готовия козунак от фурната и го оставете да се охлади върху решетка. След като се охлади напълно, нарежете и се насладете на вашия домашен козунак! Съвети за успех Използвайте брашно с високо съдържание на глутен, като например универсално брашно или специално брашно за хляб, за да осигурите добра структура на козунака. Не забравяйте да оставите достатъчно време за втасване на тестото, тъй като бързането може да доведе до тежък и клисав козунак.

Ако желаете, можете да добавите стафиди, локум или други съставки към вашия козунак, преди да го сплетете. За допълнително вкус можете да намажете готовия козунак с черешово сладко или мед.

Сервиране и съхранение:

Традиционният козунак обикновено се сервира като част от великденския обяд или вечеря, придружен от агнешко месо, салата и други празнични ястия. Може да се съхранява в херметически затворен контейнер до една седмица. Можете също така да замразите козунака за по-късна употреба - просто го опаковайте плътно и го съхранявайте във фризера до 2 месеца. В заключение, приготвянето на традиционен български козунак изисква известно търпение и внимание към детайлите, но крайният резултат си заслужава. Този вкусен и ароматен сладкиш е идеален за споделяне със семейството и приятелите по време на Великденските празници. Така че защо не опитате сами да направите този любим десерт, според рецептата на вашата баба?

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay