Защо тефлонът се счита за вреден?

Защо тефлонът се счита за вреден?
Canva

Тефлонът или политетрафлуороетилен (PTFE), е популярно покритие, използвано в готварските съдове, като тигани и тигани, заради своите нелепкави свойства. Въпреки това, тефлонът се счита за вреден по няколко причини:

Изпускане на токсични газове при нагряване:

При нагряване на тефлон над определена температура (около 260°C), той може да изпусне токсични газове, като например перфлуорооктанова киселина (PFOA) и други флуорни съединения. Тези вещества могат да бъдат вредни за здравето и са свързани с различни проблеми.

Персистентност в околната среда:

ПФОА и другите химикали в тефлона са персистентни и могат да останат в околната среда за дълъг период от време. Те могат да се натрупват в почвата, водите и дори в тъканите на живите същества.

10-те най-опасни неща в кухнята

Отрицателен ефект върху здравето:

Някои научни изследвания свързват изложението на хора на PFOA с някои здравословни проблеми, като нарушения в функцията на щитовидната жлеза, репродуктивни проблеми и дори риск от рак.

Ограничено използване при високи температури:

Тефлонът не е подходящ за използване при високи температури, тъй като може да изпусне токсични газове.

Поради тези причини, производителите са поели мерки за намаляване на употребата на PFOA и други подобни вещества в производството на тефлонови покрития. Все пак, при избора на готварски съдове е добре да се обърне внимание на алтернативи, като например керамични, неръждаеми или чугунени съдове.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay