Избягвайте тази опасна съставка в шампоана ви за коса!

Избягвайте тази опасна съставка в шампоана ви за коса!
Canva

Едва ли се замисляте много, когато си купувате шампоан от близкия магазин - стига да е подходящ за вида на косата ви, това е достатъчно, за да го вземете със себе си у дома. Но се оказва, че в някои козметични продукти - най-вече в тези, предназначеи за грижа за косата - има някои съставки, които могат да представляват сериозен риск за здравето ви.

Тази, за която ще говорим днес е формалдехидът, за който... едва ли можем да кажем нещ0 добро.

Формалдехидът е химично вещество, което се използва в различни индустриални процеси, включително и в производството на козметични продукти. Този химикал може да бъде вреден за човешкото здраве поради своите потенциални канцерогенни и дразнещи свойства.

В козметиката формалдехид може да се среща в различни форми, като например:

Формалдехид: Формалдехид в чиста форма, макар и рядко, може да бъде добавян като консервант или за поддържане на стабилност в продуктите.

Формалдехид-отделящи съставки: Някои съставки в козметични продукти могат да освобождават формалдехид по време на съхранение или когато се нанасят върху кожата.

Някои от съставките в козметичните продукти могат да освобождават формалдехид, но е важно да се отбележи, че тези съставки обикновено не се използват с цел да бъдат формалдехид-изразяващи. Това е възможност при определени условия, например при взаимодействие с други съставки или при съхранение на продукта. Ето някои от съставките, които могат да допринесат за освобождаване на формалдехид:

  1. Формалдехид: При определени условия, формалдехид може да се отдели от самия продукт, ако е включен в неговата формула.

  2. Метилен гликол (пропиленгликол): Често използван в козметични продукти като поддържаща влагата съставка.

  3. Кватерниум-15: Често се среща в шампоани, балсами и други продукти.

  4. Диазолидинил уреа (Diazolidinyl Urea) и имидазолидинил уреа (Imidazolidinyl Urea): Често използвани консерванти в козметични продукти, които могат да освобождават формалдехид при разграждане.

Формалдехидът е вредна химикал, който може да причини различни проблеми за здравето. Някои от възможните негативни ефекти включват:

  1. Канцерогенност: Формалдехидът е класифициран като канцерогенен за човека от Международната агенция за изследване на рака (IARC). Дългосрочното излагане към високи нива формалдехид може да увеличи риска от различни видове рак, включително рак на носната преграда и рак на лимфните възли.

  2. Дразнене на кожата и дихателните пътища: Формалдехид може да предизвика дразнене на кожата, очите и дихателните пътища. Хора, които са чувствителни към тази съставка, могат да изпитват раздразнения, сухота и зачервяване на кожата.

  3. Алергични реакции: Някои хора могат да развият алергични реакции при експозиция на формалдехид, което може да се прояви като дерматит, обрив или свръхчувствителност.

  4. Дихателни проблеми: Дълготрайна експозиция на високи нива формалдехид може да предизвика сериозни дихателни проблеми и дори да допринесе за развитието на хронични белодробни заболявания.

  5. Проблеми с паметта: Има доказателства, че продължителната експозиция към формалдехид може да има отрицателни влияния върху когнитивните функции, като научаването и паметта.

Кометичниите продукти, в които може да откриете съставката или съединенията, кто я отделят са предимно продукти за коса, както хигиенни, така и стилизиращи, лакове за нокти, кремове за ръце и лосиони. Винаги четете състава на козметиката, която използвате и се уверете, че не съдържа тези съставки.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay