Хиперхидроза- какво представлява и как може да се овладее?

Хиперхидроза- какво представлява и как може да се овладее?
unsplash

Хиперхидроза е медицински термин, използван за описване на изключително интензивно потене или прекомерно изпотяване. Това може да се случи на различни части на тялото, най-често на подмишниците, дланите, стъпалата и лицето. Хиперхидрозата може да бъде обусловена от различни фактори, включително генетична предразположеност и медицински състояния.

Ето някои начини, по които хиперхидрозата може да бъде управлявана и овладявана:

Антиперспиранти: Използването на силни антиперспиранти, съдържащи алуминиеви соли, може да помогне за контролиране на изпотяването. Тези продукти могат да бъдат приложени на засегнатите области преди лягане.

Ботокс инжекции: Лекар може да предложи инжекции с ботокс в засегнатите области (най-често дланите). Ботоксът блокира нервните сигнали, които стимулират потните жлези, и по този начин намалява потенето.

Лекарства: Някои лекарства, като антихолинергични препарати, могат да бъдат предписани от лекар за намаляване на потенето. Те обаче могат да имат нежелани ефекти и трябва да се приемат под медицински надзор.

Ионофореза: Този метод използва слаба електрическа стимулация, за да контролира потенето. Ръцете или краката се поставят във вана със специален разтвор, след което се прилага електрически ток. Този метод може да бъде използван в клиника или в домашни условия със специални уреди.

Хирургия: В случаи на тежка хиперхидроза, когато другите методи не са ефективни, хирургичният вариант може да бъде избран. Една от опциите е симпатектомия, при която се прекъсват нервните връзки, които контролират потните жлези. Това обаче може да има сериозни странични ефекти и се използва рядко.

Винаги е добре да се консултирате със своя лекар, ако страдате от хиперхидроза, за да се определи най-подходящият начин за управление и лечение, който ще отговаря на вашите индивидуални нужди и състояние.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay