Елена Малева: Как да запалим искрата отново в отношенията?

Ще си поговорим с Елена Малева - майка на три деца, с 20 годишен брак и много енергия. Лайф коуч, НЛП практик, семеен констелатор, моден стилист.

Елена Малева: Как да запалим искрата отново в отношенията?

Като лайф коуч и човек с успешна връзка над 20 години, няма как да не те попитам къде е тайната?

"Тайната" е в желанието ми да съм щастлива! В обществото ни все още битува мнението, че жената може да има или само семейство и личен живот или само кариера, но не е възможно да осъществи и двете. Истината е, че когато една Жена е наясно със себе си и най-вече какво иска, то тя е направила първата и най-важна крачка. След това идва момента, не просто да имаш желание а и много осъзната работа, да имаш щастлив брак не е лесно, не можеш само да стоиш и да "медитираш", да чакаш, да изискваш, да очакваш. Трябва да си готова на усилени и осъзнати действия. Това е същото като да искаш да се развиваш в кариерата. Не стоиш да чакаш да те повишат, а се надграждаш, трупаш знания, които се превръщат в умения и след това тренираш, за да намериш своят подход. И се изкачваш по стълбата на успеха, никой не е станал лекар, ит, шофьор, шивач или хлебар само с желание. Събираш се с някой и хоп по презумпция трябва да се щастлив, е така не работи.  Виждам и работя с много Дами, които са се игнорирали, пренебрегнали са себе си и мечтите си в името на семейството и очакват партньора им да оцени това. Това обаче е личен избор! Може би ще има и жени, които като четат това, ще спорят с мен, но за мен наистина е мисия да вдъхновя чрез моя живот и моя опит и други Дами да следват сърцето си и да знаят какви са стъпките да имат щастливи и хармонични отношения с партньора и със себе  си. Така не само ще се чувстват удовлетворени от Живота си, но и повярвайте, че партньора им ще ги уважава много повече.

Каква е тайната на щастливата съпруга? 

Най-важното нещо е Любовта! Усещането, че си себе си и пространството да правиш онова, което ти харесва, без да бъдеш съдена, критикувана и променяна. А това се случва, когато спреш да съдиш, критикуваш и да изискваш. Имаше време, когато бях много нещастна, защото исках винаги да съм права. Мислех, че аз знам и мога най-добре всичко, но когато осъзнах, че имам нуждата не да бъда права, а да бъда щастлива всичко се промени. За това бих посъветвала читателите винаги да си задават въпроса: Аз сега искам да съм права или щастлива?

Много често когато работим с моите прекрасни клиентки, те ми казват " Ами аз искам да съм права"/хахаххах/  и тогава им казвам, добре това означава, че ще влезнеш в спиралата и ще изразходваш много енергия, може да бъдеш права, но няма да си щастлива. И каква полза имаш от това? Какво като си права? Ще нахраниш своето ЕГО и…? Струва ли си? Не е ли по-лесно да бъдем ЩАСТЛИВИ!?

Моята тайна е: Винаги избирам да бъда ЩАСТЛИВА! Нямам нуждата и потребността да се доказвам и да бъда права, живея живота си през сърцето, не през егото!

А на щастливия съпруг?

Трябва да питате моят съпруг /усмивка/. Истината е, че дали става дума за щастлива съпруга или съпруг, хората имат, ако не еднакви, то много близки потребности – да бъдат чути, забелязани, приети такива, каквито са. Да имат свое пространство, усещането за доверие, близост, усещането, че има Любов. Разбира се, че всичко това е Път и работа по изграждане на връзката, като през цялото време има комуникация. Но, може би тайната е да чува: "Скъпи ти си ПРАВ!" /усмивка/

Щастие в двойката след 20 години - мисия възможна? 

Да, възможна е! Разбира се, това, което се вижда днес между мен и съпругът ми е дълг път. Ние не се раждаме с наръчник за щастлив брак!

Освен това, всеки човек израства в различна семейна среда, формира различни убеждения, има различни опитности. Тук е много важно да се уточни, че за щастие във връзката между двама човека са нужни най-общо три неща : Доверие, Любов и Осъзнаване когато не разбираш или не харесваш нещо в другия е нужно да споделиш как се чувстваш от това, но не и да правиш опит да променяш човека срещу теб. Можем да променяме само себе си и когато осъзнаем това, мисията става успешна.

Но, не си мислете, че винаги сме били така и в никакъв случай не искам да оставям такова впечатление. Както споменах много са факторите, които допринасят за проблемите в една връзка. Но като за начало, нека обрисуваме така ситуацията при много двоики.

Срещаш някой, първоначално много ни харесва, после се влюбваме в него. Хормоните бушуват и всичко е happy, ти виждаш идеалният човек срещу теб, без забележки. Само че това е илюзия, защото няма идеален човек и в продължение на времето, когато хормоните по-намалеят, ние започваме да виждаме човека малко по-реалистично. С времето обаче започваме да си мислим, че човекът ще се промени или по-скоро, ние ще го промени и така влизаме в следваща илюзорна представа за света на взаимоотношенията. За да не се стига до тук и да не страдате е много важно да видите човека до вас с неговите реални черти както хубавите, така и лошите. След това да си зададете въпроса:

- Мога ли да живея с тях? Мога ли да ги ПРИЕМА? 

Ако отговорът е "НЕ" и ако това са неща, които нарушават вашата ценностна система. Това означава, че ако си с този човек когото твърдиш, че обичаш, но не го приемаш и си мислиш, че ще промени - мисията става НЕВЪЗМОЖНА!

Тай като през цялото време ще минаваме в различна амплитуда на раздразнение, понякога ще си казваме КРАЙ, понякога ще преглъщаме, няма да забелязваме, но това го наричам "замитане под чергата" и в едни момент вече не можем да замитаме, тъй като е станало планина от болка. Ние се чувстваме изхабени, изморени и най-вече обезверени. Апелът към вашите прекрасни читатели е: НИКОГА да не допускат това да се случи! И ВИНАГИ има надежда!

Има ли връзка без препятствия и трудни моменти?  

Не, няма! Ако вярваме в това, то означава да се самозаблуждаваме.  Това е същото като да приемем, че докато детето се учи да ходи, няма да пада. Аз срещнах преди 20 год. моят съпруг и знаех, че няма да е лесно, но обичам този мъж, а той ме обожава. Заедно създадохме три прекрасни момичета. Имали сме много трудни моменти, но всеки път в мен е имало усещането, че и това ще мине. Би било идеалистично да говоря, че има семейство, което не преминава през трудни моменти. Въпроса е КАК преминаваме през тях. И това е критерият за стабилност! Трудните моменти сплотяват едни, но разклащат други. При нас трудните моменти се научихме да ни сплотяват! Защото и двамата правим това, което обичаме, имаме време само за нас, говорим и споделяме болките и радостите си, знаем че каквото и да се случи, ще го преодолеем, ЗАЩОТО СЕ ОБИЧАМЕ и това не е късмет или някаква случайност, това е въпрос на избор! Всеки ден нещо се случва, важното е как да преодолеем всекидневните предизвикателства, защото както се казва "малките камъчета обръщат каруцата". Мога да науча всяка Дама, която обича своят партньор на това. Но ако не иска да се занимава, писнало и е, не изпитва нищо към него, няма как да стане от само себе си. 

Много от Дамите си мислят, че Любовта е съществително, но Любовта в истинският живот е глагол, нужно е действие за да имаш истинска Любов!!!

Има ли перфектни връзки?

В Животът няма нищо перфектно, в това число и връзки. Идеята е да си дадем сметка, кое ни прави щастливи, какво искаме и просто да обичаме човека до себе си! Много често хората очакват връзка като по филмите или в социалните мрежи. Там всичко е перфектно, но реалността е друга, няма нищо перфектно и именно това е и красота на живота. Трябва да се стремим да сме отлични, не перфектни, защото "перфектното" се оказва, че  е най-ниското ниво. Ако се чудите защо е така, нали е "перфектно, идеално", защото когато хората се стремят към нещо "перфектно" те или не действат, тъй като се страхуват и искат перфектното или никога не вярват, че те самите могат. За това всяка връзка е идеално индивидуална и прекрасна по свое му.

Ако мъжа ми не ме иска - какво да правя?

 Отношенията в една връзка са двупосочни. Винаги има причина единия или двамата да правят или да не правят едно или друго във връзката. Добре е първо да попитаме себе си : "Защо мъжа ми не ме иска?" – има проблем в работата или други грижи, уморен е, или аз отделям много време на децата и ги превръщам в приоритет, а него не? А може би аз твърде често казвам, че съм уморена?! Втората стъпка е да споделим на партньора си как се чувстваме : " Прави ми впечатление, че …." . Защото, когато го попитаме със "Защо….." , обикновено човекът срещу нас застава в отбранителна позиция. Или може би знаете защо, но не искате да си го признаете дори пред вас. Причината никога не е някой друг, никога. Дори и да има трети човек във връзката ви има причина за това, има предистория, не се появява просто ей така от нищото.

Трябва ли да повдигнем въпроса - не правим достатъчно секс?

 Да, нужно е. Дори и от дълго време да сме с партньора си, той не е длъжен да чете мислите ни и какво е онова, което ни липсва. А сексът е неделима и важна част от една връзка. Той е, така да го кажа, черешката на тортата, проява на моята любов и отношение.  Прави ми впечатление, че доста двойки не говорят на тема секс в отношенията си. Поради модели на възпитание, забрани, срам, неудобство, тази тема се преглъща и "заметена под килима", но тя създава доста напрежение в отношенията и съответно е често причина за недоразумения или проблеми. Вместо да говорим и да споделим, ние се сърдим, цупим се и т.н. Това не е редно, това е тема, която е нужно да се научим да говорим спокойно и свободно, защото това е една от темите, която разделя много хора.

Има тенденция мъжете в дълги връзки да губят първи интерес и те да отказват секс. Какво да правим?

А има и дълги връзки, в които интереса не се губи. В отношенията няма общовалидни правила, работещи по един и същи начин за всички. Общото обаче е, че ако няма комуникация, споделяне и полагане на усилия, за да развиваме връзката, рано или късно , се губи интерес. Като че ли сме свикнали, че щом вече сме заедно, имаме брак, още повече деца, всичко е сигурно. Спираме да се грижим за себе си, напълняваме, не се стараем така, както в началото сме се грижели за себе си. Децата, домакинските задължения, работа и се изморяваме. И кой е най-лесният и приемлив път, естествено, за да се наспя ще стана 10-20 мин. преди работа. Обличам нещо набързо, сресвам се, измивам лицето си и хайде навън, но това не си била ти пред време. Преди време си държала да изглеждаш много добре. А мъжът възприема първо с очите! Когато жената се грижи за себе си, тогава и мъжете започват да се грижат за тях.

Как да запаля искрата отново, като изключим тривиалното секси бельо?

Няма нищо по-привлекателно за един мъж от жена, която е спокойно, усмихната и щастлива. Наша отговорност е да сме щастливи като жени! Много често чувам: "Елена, той не ме прави щастлива". А защо той трябва да те прави щастлива? – питам аз. Да съм щастлива означава, да съм наясно със себе си, да зная какво искам и да го осъществявам стъпка по стъпка. А не да чакам някой да го направи вместо мен!

И да! Задължително е да съблазняваш своят мъж, без значение от колко години сте заедно, защото ако не го съблазняваш ти, някой друг ще го съблазни. Ако ти си винаги намръщена, мрънкаща, недоволна, ами как този мъж да иска да бъде с теб?

Какво кара мъжа да гори?

Добре поддържана жена, която е сигурна в себе си, харесва се и се приема, и обича мъжа. Мъжът "гори" и когато има свободата и спокойствието да работа, да прави бизнес,  да се раздаде. Мъжът "гори", когато жената си знае цената, отстоява своите граници и тя да бъде негова муза.

Как да развихрим фантазиите му?

Просто като му разкажем нашите ...

Ако той те приема като майка на децата му и не иска да прави нищо "неприлично” с теб - как да подходим?

В Живота изпълняваме много роли – на майки, съпруги, дъщери, сестри… но ние преди всичко сме ЖЕНИ! Йерархията в Света е такава, че първо сме срещнали партньорът си и след това са се появи децата! Т.е. Мъжът първо ни е видял като Жена и след това като майка. В повечето случаи жените сами приемат само ролята на майката и след това се чудят, защо мъжете ги приемат така. Нужно е да припомняме на мъжа, че ние сме Жената, която е избрал!

Ако той не ти обръща, как да обърнем играта?

А как те е забелязал, когато сте се запознали? Кое е онова, което те е отличило от останалите жени и той е избрал теб? Ето това е нужно да му покажеш, за да си припомни той.

Вървят ли едни и същи "номера” на мъжете в по-зряла и по-млада възраст?

Всичко си зависи от Жената и от Мъжът. Има хора и от двата пола, които без значение от възрастта, си остават деца. И обратно. "Номера"? Ние да не сме в детската градина, номерата не вървят. Ние сме зрели хора и не мисля, че е нужно да се унижаваме до там, че да си подаваме номера!

Защо винаги трябва да има игра в отношенията?

Метафорично казано, целият Живот е игра, отношенията – също. Искам да бъда разбрана правилно : игра не в смисъла на мисля едно, а правя друго. Игра като правя нещо, което има правила! Без да знаеш правилата, се луташ и вървиш на принципа на пробата и грешката, но макар и по-трудно пак стигаш до правилата.

Най-добрият щастлив живот във взаимоотношенията е когато ясно знам правилата на играта, така всеки ги спазва и се забавляваме. Когато вярваме, че живота е игра, ние се наслаждаваме на процеса, лошо е ако сме приели живота си, че е война. Тогава виждам, че хората се борят и тогава има болка, страдание, смърт. Не бива да допускате да живеете живота си като война, защото от другата страна на монетата той е игра.

Кой трябва да предразположи другия за секс?

Смятам, че това е въпрос на усещане. Не е нужно всеки път жената да чака мъжа да предприеме първата крачка в тази посока. Важно е да приемаме другия за толкова близък, че да нямаме притеснения да заявяваме какво искаме. Да желаем един мъж е равносилно на това, че го обичаме.

Трябва ли винаги да подхождаме със секси бельо или друг трик, за да стигнем до секс?

Хубавото бельо е въпрос на лично усещане и вкус. Обикновено мъжът го интересува жената да е без бельо/хахаха/. Основния трик е да покажем на мъжа, че имаме желание за секс.. все пак това е нашият партньор, не е първият срещнат мъж!

Как да запазим тръпката след появата на дете/деца?

Това е важен момент във взаимоотношенията. Появата на децата е колкото вълнуващ момент, толкова и стресиращ, както за майката, така и за бащата. Това обаче не бива да е повод да не си отделяме време, само един за друг. Навици като: разходка заедно, на кино заедно, романтична вечер заедно… разговори, пътуване са все начини да покажем на човека до нас, че въпреки детето/ децата, той е важен за нас. Децата не са най-важни! Ако искате да имате тръпка, пламък между вас никога не трябва да го "забравяте" метафорично казано. Не го игнорирай, намирай време за него, защото връзката е като огъня, ако не се поддържа той рано или късно ще изгасне. А децата са този лек полъх на нашата близост. Парадоксално, но в този важен, специален и най-чакан етап от живота много връзки се разпадат. 

Връзката се крепи на…

Доверие, комуникация и любов!

За да запалим отново изгаснала искра, трябва да…

Обичаме! Да сме готови да живеем през сърцето, а не през егото. Да чувстваме, че това е нашият човек, да искаме да бъдем ЩАСТИЛИ, а не ПРАВИ! И да работим здраво за тази връзка върху себе си. Какво мога, искам и трябва да направя, за да я запаля искрата в себе си

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay