Тясна, прекрасна

Тясна, прекрасна

Това е може би един от най-тесните домове, проектирани някога. Въпреки че такива могат да бъдат видяни често в Холандия и Белгия, този, който се намира на границата между двете държави, е широк точно 530 см. и е абсолютно уникален за малкото белгийско градче Билзен.

Къщата е проектирана от родения в Египет, но завършил магистърската си степен по дизайн и архитектура в Париж - Басам Ел Окайли, а щастливците, които прекарват дните и вечерите си, творейки в нея са двойка артисти - той е запален по изкуствата и се занимава с изследване на тяхната история, а тя е художник. Въпреки че са 60-годишни, те се чувстват в разцвета на силите си и дори в началото на творческия си път. А и как иначе, с такива невероятно къща.

"Тясната къща", както е наречена от Окайли, си има всичко - широка входна част, от едната страна на която има фоайе, а от другата - практичен гараж. Отвън изглежда така, сякаш всичко е много мъничко, но отвътре нещата стоят по съвсем друг начин - просторно, с много светлина, а цветовете са бяло, сиво и черно.

Това, което се вижда през матираното стъкло всъщност са двата балкона, които обединяват в себе си основните кътчета в дома - на по-долния е мястото за четене на мъжа в къщата, където е и неговата библиотека. Над него пък пространството е пригодено за студиото на дамата, където тя майстори своите платна. И двете местенца имат хубав изглед към зелената улица.

Когато слънцето залезе и настъпи нощта тази необикновена къща става още по-приказна, защото се осветява от бледа синя светлина. Почти като симпатичен мини космичесеки кораб, в който е повече от удоволствие да живееш.

Тази тясна къща на тази тясна улица в тясното и минималистично белгийско градче е не само дом, но и място, покрай което бихме минавали с удоволствие, всеки ден. Просто така, за настроение и за да доставим радост на всичките си сетива. Жителите на Билзен дори планират да превърнат къщата в забележителност, която да привлича запалени по дизайна и туристи. Ние ще бъдем сред първите.

1 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay