Как можете да увеличите допамина?

Как можете да увеличите допамина?
Pexels

Допаминът е невротрансмитер и хормон във вашия мозък, който влияе върху мотивацията, паметта, вниманието и движенията на тялото. Когато допаминът се освобождава в големи количества – например при тренировка или при ядене на нещо вкусно – това създава усещане за удоволствие, което ви мотивира да повторите това нещо, за да пресъздадете тези усещания отново.

Обратно, когато тялото ви има ниски нива на допамин, може да изпитате намален ентусиазъм, както и липса на мотивация – дори за неща, от които другите хора може да изпитват удоволствие. Въпреки че нивата на допамин обикновено се регулират от централната нервна система, има неща, които можете да направите, за да увеличите нивата на допамин.

Какви са симптомите на нисък допамин?

Ниските нива на допамин са свързани с редица състояния, включително болест на Паркинсон, синдром на неспокойните крака, разстройство с дефицит на вниманието и депресия. Това означава, че симптомите на състоянието сами по себе си могат да бъдат знак, че вашият допамин е нисък. Някои от потенциалните симптоми на нисък допамин включват:

Запек

Хронична болка

Затруднено преглъщане

Безсъние и други нарушения на съня

Умора или прекомерна умора

Трудности с вниманието

Неконтролируеми движения, треперене

Лошо настроение и загуба на интерес към различни дейности

Как да разберете дали имате нисък допамин?

Лекарите не проверяват рутинно нивата на допамин. Те могат да бъдат измерени чрез тест на урината. По-рядко нивата на допамин могат да бъдат измерени с кръвен тест. Тестът за урина и кръв измерва три катехоламина, които са видове хормони. Допаминът е един, а другите два са епинефрин (адреналин) и норепинефрин.

Нормалните нива на допамин са 65 до 400 микрограма (mcg) за период от 24 часа (при тестване на урина). Нормалните нива на допамин при кръвен тест са от 0 до 30 пикограма на милилитър. Тези нормални граници могат леко да варират. 

Тези тестове за катехоламини обаче най-често се правят, за да помогнат при диагностицирането и проследяването на лечението на редки тумори. Ако лекарят подозира състояние, свързано с нисък допамин, той ще следва диагностичните стъпки за това специфично състояние, което може да не включва тест за катехоламини.

Начини за увеличаване на допамина

Има няколко начина да увеличите нивата на допамин. В зависимост от това какво здравословно състояние имате, може да ви бъдат предписани лекарства за справяне с ниските нива на допамин. Има също така промени в диетата и начина на живот, които можете да направите, за да увеличите своя допамин.

Направете диетични промени

Яденето на определени храни може да бъде ефективен начин за повишаване на нивата на допамин. Например, храни с високо съдържание на аминокиселината тирозин са чудесно допълнение към вашата диета, особено след като тялото ви се нуждае от това вещество, за да произвежда допамин. Можете да обмислите включването на следните храни с високо съдържание на тирозин в диетата си: сирене, соя, говеждо месо, агнешко, свинско, риба, пиле, ядки, яйца, млечни продукти.

Доказано е също, че бобът има положително въздействие върху нивата на допамин.

Повече физическа активност

Постоянните упражнения могат да подобрят настроението и когнитивната ви функция. Много от тези ползи са резултат от допамина, който се освобождава, когато раздвижите тялото си. Например, тримесечно проучване установява, че извършването на един час йога шест дни в седмицата повишава нивата на допамин.

Медитирайте

Медитацията е известна с положителното си въздействие върху физическото и психическото здраве. Нещо повече, изследванията показват, че медитацията с фокусирано внимание, при която се научавате да поддържате фокус и внимание въпреки разсейването около вас, може да помогне за повишаване на нивата на допамин. Всъщност невроизобразителните изследвания показват, че вашият стриатум, основна част от допаминовата система в мозъка, се активира по време на медитация. Като такова се смята, че медитацията може да насърчи производството на допамин.

Общувайте с хора

Когато общувате с други хора, вие насърчавате освобождаването на допамин в мозъка си. Социалното взаимодействие може да предизвика освобождаването на окситоцин в тялото ви. Този приятен химикал от своя страна стимулира освобождаването на допамин в мозъка.

Направете съня приоритет

Въпреки че допаминът обикновено се свързва с това да сте бдителни и активни, има изследвания, които предполагат, че да сте бдителни за твърде дълго време, може да изчерпи резервите ви от допамин. Всъщност, едно проучване установява, че когато хората са принудени да останат будни, наличността на допаминови рецептори в мозъка им е драстично изчерпана до следващата сутрин. Редовният сън може да ви накара да се чувствате отпочинали и будни. Също така може да ви помогне да поддържате нивата на допамин и да ви помогне да функционирате по-добре през целия ден.

Получавайте достатъчно слънчева светлина

Установено е, че слънчевата светлина - или липсата ѝ - може да има пряко въздействие върху настроението ви. По-конкретно, слънчевата светлина може да играе ключова роля в производството на допамин. Например, едно по-старо проучване, включващо 68 възрастни, установи, че тези, които са били изложени най-много на слънчева светлина, са имали най-голямо количество допаминови рецептори в частите на мозъка си за възнаграждение и движение. 

Слушайте музика

Любима песен или весела мелодия винаги може да повиши настроението ви. Голяма част от това е свързано с факта, че слушането на музика увеличава активността в зоните за възнаграждение на мозъка ви, които са богати на допаминови рецептори.

По същия начин изследванията показват, че слушането на музика може да помогне на хората с болестта на Паркинсон да подобрят финия си моторен контрол, особено поради въздействието, което има върху допаминовата система.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay