Тя е единствената жена с десети дан

Кейко Фукуда се бори с дискриминацията през целия си живот

Тя е единствената жена с десети дан

Само четирима в света имат черен колан по джудо десети дан. Трима от тях са мъже и живеят в Япония. Четвъртият е жена, живее в Щатите и е на 98 години. Казва се Кейко Фукуда и може да повали всеки мъж на земята, ако се наложи.

През целия си живот Кейко се бори с дискриминацията в света на бойните изкуства, наблюдава как мъже с по-малко умения от нейните се издигат в джудото, но не и тя. Защо? Защото е жена.

В продължение на 30 години остава пети дан, тъй като според тогавашните правила жените не могат да растат по-нагоре в йерархията. През 1972 г. обаче напористата джудистка успява да стане първата жена, достигнала до шести дан. Днес, тя е единствената жена, получила черен колан по джудо десети дан.

Родена в Токио и останала от рано без баща, като всяко момиче в Япония, тя е обучавана в изкуството на калиграфията, аранжирането на цветя и чаения церемониал. Разказите на дядо ѝ, който бил самурай, за бойните изкуства я вдъхновяват да започне да се обучава. Майката и братът на Кейко нямат нищо против да тренира, тъй като мислят, че сред джудистите ще си намери добър съпруг и ще се омъжи.

Кейко обаче никога не се омъжва, а се превръща в експерт-джудист. Тя е и единственият жив ученик на легендата Кано Джигоро, бащата на джудото, открил първата си школа през далечната 1882 г.

През 1937г. самата Фукуда започва да преподава. Висока 150 см и тежаща по-малко от 45 кг тя всява респект у мъжете. Същевременно завършва специалност японска литература в университета. През 1966 емигрира в САЩ, където изнася семинари и преподава джудо.

И до днес 98-годишната жена преподава тънкостите на бойното изкуство във физкултурния салон на Ной Вали, близо до Сан Франциско.

Нейното лично мото е -"Бъди мила и хубава, решителна и силна както психически, така и физически!", както е озаглавен и автобиографичния филм за Сенсей Фукуда, който можете да видите в нашето видео. На церемонията по връчването на десетия дан споделя: "Най-после постигнах това, за което съм си мечтала цял живот!".

7 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay