14-те най-добри филма от 2023 г. досега

Измина повече от половината година и първите седем месеца на 2023 г. вече донесоха на киноманите някои истински кинематографични изкушения.

Има приключенски екшън филми като "Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves", филми на ужасите като "Scream 6", "The Boogeyman" и "The Blackening" и емблематични анимационни приключения като "Nimona" и "Spider-Man". За феновете на романтиката се появиха филми като "Минали животи" и "Rye Lane". Бен Афлек и Мат Деймън се събраха отново за априлския "Air", а Хали Бейли доведе Ариел до ново поколение деца в "Малката русалка".

Юли донесе някои абсолютни хитове, включително "Барби" и "Опенхаймер". Също така очакваме с нетърпение много филми, които в момента са планирани за края на годината, включително "Killers of the Flower Moon", но студиата отлагат датите на пускане в отговор на продължаващите стачки на актьори и сценаристи.

Нека отбележим всичко най-добро, което киното ни предложи досега през 2023 г.:

14. "Писък 6"

"Писък 6" е шестият филм от легендарния франчайз — и първият, който не включва Нийв Кембъл като Сидни. Въпреки това, той все още е достойно допълнение към историята. Във филма Сам (Мелиса Барера), Тара (Джена Ортега), Чад (Мейсън Гудинг) и Минди (Жасмин Савой Браун) са се преместили в Ню Йорк, за да се опитат да оставят царството на терора на Ghostface зад гърба си, но разбира се, злодей с телефон и нож ги намира отново. Филмът връща не само Кортни Кокс в ролята на Гейл Уедърс, но и Хейдън Панетиър отново се превъплъщава в ролята си на Кърби от "Писък 4". 

13. "Потемнело"

"Потемнело" влиза в канона на мета-филмите на ужасите с гърмящи оръжия. Филмът се подиграва на идеята, че чернокожите хора винаги умират във филмите на ужасите, изпращайки група чернокожи приятели в хижа в гората, където те бързо стават мишени на нов злодей. Филмът е подкрепен от пробивните, весели изпълнения на Деуейн Пъркинс (който е сценарист на филма с Трейси Оливър) и X Mayo. "Потемнело" е бунт, който сигнализира за вълнуващо бъдеще за всички участници.

12. "Учтиво общество"

"Учтиво общество" е отчасти екшън филм, отчасти комедия, отчасти семейна драма — и режисьорът/сценарист Нида Манзур смесва всичко това в един много възхитителен филм. Прия Кансара играе Риа, британско-пакистанска тийнейджърка, която мечтае един ден да бъде каскадьорка. Засега тя се задоволява да влиза в провлачени битки със съучениците си. Когато по-голямата ѝ сестра прави необичайния избор да се омъжи, Риа се убеждава, че има нещо по-дълбоко, което я превръща в екшън герой. Действието е драматично, но с истинско чувство за хумор, а връзката между двете сестри е уникална.

11. Тук ли си Боже? Аз съм, Маргарет"

Джуди Блум публикува "Тук ли си Боже? Аз съм, Маргарет" през далечната 1970 г. 53 години по-късно режисьорът Кели Фримон Крейг адаптира историята в този великолепно забавен, ярък и прочувствен филм. Аби Райдър Фортсън се движи в живота на Маргарет с широко отворени очи, които виждат и преценяват всичко, а Рейчъл Макадамс изглежда чудесно без усилие като майката на Маргарет, която се бори да намери собствената си идентичност, докато единственото ѝ дете расте точно пред очите ѝ. Той е стоплящ сърцето, но не прекалено сладникав. 

10. "Nimona"

"Nimona", пуснат в Netflix на 30 юни, едва успява да се класира за първата половина на годината. Този анимационен филм проследява Ballister Boldheart (Riz Ahmed) във футуристично кралство, където той е на ръба да стане рицар. Той е подкрепян от своето гадже, колегата рицар Амброзиус Голдънлойн (Юджийн Лий Янг). Но когато нещата се объркат и всички мислят, че Балистър е злодей, единственият, който ще застане до него, е променящата се форма Нимона (Клои Грейс Морец), която знае много за това да бъдеш наричан злодей. Заедно двамата се опитват да изчистят името му и да спасят кралството, докато се разкриват мистериите на истинската природа на Нимона. "Нимона" е един от най-емоционалните филми на годината, тъй като изследва какво всъщност означава да наречеш някого свой враг.

9. "Мисията невъзможна: Пълна разплата"

"Мисията невъзможна — Пълна разплата, част първа" със сигурност има най-дългото и граматически сложно заглавие на годината. Но под двоеточието и тиретата е седмият филм "Мисията невъзможна" и е отличен. Всеки филм, в  който Том Круз играе Итън Хънт, е леко тежък, тъй като се опитват да дадат на Итън твърде много дълбочина. Но "Пълна разплата" открива как да даде на Итън дълбоки емоционални връзки, без да му тежи. "Мисията невъзможна 7" е по странен начин за намереното семейство, за отвръщането на удара въпреки шансовете, за това, което си дължим един на друг в един непрекъснато променящ се свят. И да, каскадите са отлични.

8. "How to Blow Up a Pipeline"

"How to Blow Up a Pipeline" е може би една от най-странните адаптации от книга към филм на всички времена. Книгата от 2021 г. "How to Blow Up a Pipeline" е левичарски памфлет, който твърди, че активистите по климата трябва да използват саботаж – като взривяване на тръбопроводи (въпреки че книгата всъщност не включва инструкции). Филмът проследява група активисти, които се събират и планират да направят точно това. "How to Blow Up a Pipeline" се развива като филм за обир, пълен с обрати и примамки, които ще ви оставят изненадани, но с важно, сложно послание в центъра. Тук няма щастлив край или лесни отговори. 

7. "Астероид Сити"

"Астероид Сити" на Уес Андерсън на пръв поглед е за странен, пустинен град, който прави кратък и странен контакт с извънземно. Но ако се вгледаме по-дълбоко, става дума за неща като мъка, представяне, целта на историите и науката и защо всички копнеем за човешка връзка – дори сред объркващи, разтърсващи земя карантини. Прекрасен е за гледане и е доста забавен, със силни изпълнения на Джейсън Шварцман, Скарлет Йохансон, Том Ханкс и останалата част от разпръснатия актьорски състав на филма.

6. "Говори с мен"

"Говори с мен" е абсолютно ужасяващ. Режисиран от Дани и Майкъл Филипу по сценарий на Дани Филипу и Бил Хинцман, той проследява група австралийски тийнейджъри, които използват балсамирана ръка, за да провеждат сеанси. Смущаващо е да виждаш хора да общуват с ужасяващи духове за харесвания в TikTok, но когато нещата се объркат ужасяващо, нещата стават много кървави, много бързо. Филмът на ужасите е подкрепен от невероятното изпълнение на главната роля на Софи Уайлд. "Говори с мен" е режисьорският дебют на Philippous и нямаме търпение да видим какво ще направят след това.

5. "Theatre Camp"

"Theatre Camp" е за театрални деца, настоящи и бивши. Филмът проследява учители и лагеристи в измислен театрален лагер, където всичко се разпада, а оригинален мюзикъл за болния основател на лагера трябва да спаси всичко. Режисиран от Моли Гордън и Ник Либерман по сценарий, написан от тях, Бен Плат и Ноа Галвин (плюс тонове импровизации от актьорския състав), "Theatre Camp" е изпълнен с магия. 

4. "Спайдър-Мен: През Спайди-вселената"

"Спайдър-Мен: През Спайди-вселената" е продължението на много обичания "Into the Spider-Verse", издаден през 2018 г., който в крайна сметка спечели наградата за най-добър анимационен филм на Оскарите. Но "През Спайди-вселената" надхвърля тази висока летва, като изпраща Майлс Моралес (Шамейк Мур) на друго приключение, където той среща безброй други герои-паяци, но се чуди дали някога наистина ще принадлежи към тях. Гуен Стейси на Хейли Стайнфелд тръгва на своето емоционално пътешествие, докато двамата тийнейджъри се опитват да намерят пътя си в Спайди-вселената. Оптимисти сме, че третият филм ще даде на тази история подходящия финал, който заслужава.

3. "Барби"

В дните преди "Барби" да бъде пуснат, зрителите онлайн започнаха да се тревожат: Дали не е бил прекалено рекламиран? Възможно ли е филмът да оправдае обещанието на всички промоции и мърч и диви цитати на Райън Гослинг, които се появиха преди самия филм? Но филмът, режисиран от Грета Геруиг по сценарий, написан от нея с партньора Ноа Баумбах, го прави. Нестандартното представяне на Гослинг като Кен получи много похвали, но филмът нямаше да бъде същия без изпълнението на Марго Роби като главната Барби. Докато се премества от Барбиленд към истинския свят, Роби съживява Барби буквално.

2. "Past Lives"

Сценаристката и режисьорка Селин Сонг направи своя режисьорски дебют с "Минали животи". В полуавтобиографичния филм Грета Лий играе Нора, чието семейство напуска Корея, когато тя е младо момиче и се премества в САЩ. В процеса тя изгубва връзка с приятеля си от детството Hae Sung (Teo Yoo). Години по-късно той я намира онлайн и те се свързват отново в поредица от междуградски разговори, преди отново да изгубят следите си. Следващият път, когато се свързват отново, Нора е омъжена за Артър (Джон Магаро). "Минали животи" е история за съдбата, зрелостта, израстването и какво наистина е необходимо, за да станеш това, което си.

1. "Rye Lane"

"Rye Lane" проследява двама влюбени 20-годишни, Дом (Дейвид Джонсон) и Яс (Вивиан Опара), които се свързват, докато обикалят из Южен Лондон в един много запомнящ се ден. Докато споделят своите романтични успехи и неуспехи и страховете си за бъдещето, те започват да си падат един по друг. "Rye Lane" успява да отдаде почит на някои от най-добрите rom-com от миналото (особено на британските си предшественици), докато все още стои сам по себе си като емблематичен, достоен романс с тонове смях.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!


0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay