Подходящ ли е новият филм за Барби за деца?

Барби, обичаната икона от детството, е преобразена на живо в нов филм, който не прилича съвсем на историите за Барби от миналото. Вместо това куклата, с която сме израснали, играейки като деца, оживя в чисто ново кинематографично приключение, режисирано от Грета Геруиг, с участието на Марго Роби и Райън Гослинг в ролите на Барби и Кен.

Куклата е подходяща за всички възрасти. Но дали новият филм "Барби" е подходящ за деца? Ето какво трябва да знаете за сюжета му и как е оценен, за да вземете информирано решение, преди да заведете децата на кино.

Колко дълъг е новият филм "Барби"?

"Барби" е с продължителност от 1 час и 54 минути или около 114 минути. Само това е знак, че този филм не е насочен към малките. Детските филми са склонни да бъдат по-кратки, не повече от 100 минути, за да се приспособят към по-краткото им внимание.

Каква е оценката на филма "Барби"?

Филмът "Барби" е оценен като 12A, което означава (буквално): "Филмите с оценка 12A са подходящи за деца на възраст 12 и повече години. Въпреки това, хора под 12 години могат да гледат 12A, стига да са придружени от възрастен. При такива обстоятелства отговорността за допускане на дете под 12 години да гледа се носи от придружаващия възрастен.

Филмът "Барби" подходящ ли е за деца?

Една от най-големите разлики между новия филм и по-ранните филми за Барби като "Барби и тайната врата", "Принцесата и поп звездата" и "Модна приказка" е, че "Барби" на Геруиг не е анимирана. Това са истински актьори.

И за разлика от игралните филми като "Малката русалка", които запазват сюжетите на анимационния оригинал и усещането за фантазия, "Барби" изобразява герои в ситуации от реалния свят, справящи се с проблеми от реалния свят – героите се борят със срещи, стареене, стандарти за красота и тормоз. Сюжетът е съсредоточен върху екзистенциалната криза на Барби, която сама по себе си е доста тежка тема.

Придукцията включва игрив хумор, който може да се хареса на всички, но този филм е насочен към по-възрастна публика.

Само от трейлъра виждаме как Барби бие шамар по задника си на плажа, удря мъж в лицето и бива арестувана с Кен.

IMDb съобщава, че филмът съдържа няколко сексуални намека и препратки към (липса) на гениталиите на героите. Една сцена показва как Кен пита Барби дали може да остане, тъй като те са гаджета. Когато Барби попита "да правя какво?" Кен прави пауза, преди да каже "Всъщност не съм сигурен".

Това е реплика, която може да мине през главите на децата - но това също означава, че в края на деня филмът може да не е особено смешен или интересен за тях.

Има и малко насилие (но нищо прекалено плашещо; не се използват кръв, кръв или каквито и да е оръжия) и малко неподходящ език, включително едно заглушено използване на думата mf. Във филма има и някои шеги  за възрстни (като шега, която се съсредоточава върху думата "плаж" (beach) и шеги за стандартите за красота и патриархата).

"Мисля, че Геруиг е включила цялото това съдържание за възрастни, знаейки, че голяма част от публиката ще бъдат хора, израснали с Барби през 80-те, 90-те и 2000-те – търсещи тази носталгия, но и за забавление", казва Дани Броган, изпълнителен редактор в Common Sense Media, пред Yahoo!.

Имайки предвид тази информация, рейтингът 12A изглежда точен – това не е филм за тийнейджъри и по-млади, не непременно заради съдържанието, а защото вероятно няма да разберат голяма част от него и да не им е толкова забавно.

Готово ли е детето ви да гледа филма?

Д-р Аманда Гъмър, детски психолог, експерт по родителство и основател на The Good Play Guide, казва на POPSUGAR, че родителите трябва да обмислят какви други филми са гледали децата им и да погледнат маркетинговите материали на филма "Барби", за да преценят дали е подходящ за тяхното дете. 

"Добро място да започнете е да помислите как детето ви е реагирало на други филми с подобен рейтинг", казва д-р Гъмър. "Предходният опит е страхотен, за да се вземе предвид тяхната готовност за 12A съдържание."

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay