Как да третирате изгорели от слънцето устни?

Как да третирате изгорели от слънцето устни?
Pexels

Някои части на тялото са по-склонни да получат слънчево изгаряне от други. Например устните ви са особено уязвимо място за слънчеви изгаряния. Обикновено изгорените от слънцето устни стават подути, чувствителни и зачервени. В някои случаи дори се образуват мехури. 

Повечето слънчеви изгаряния се лекуват сами. Все пак приемането на болкоуспокояващи, прилагането на хладни компреси или използването на локални кремове може да помогне за намаляване на болката, подуването и зачервяването. Незабавно се консултирайте с лекар, ако получите мехури и изгарянето е придружено от симптоми като главоболие или втрисане.

Предотвратяването на слънчево изгаряне на устните може да намали риска от рак на кожата. Повечето видове рак на кожата, засягащи устните, обикновено са плоскоклетъчни карциноми. Водещият рисков фактор за рак на кожата на устните е излагането на ултравиолетовите (UV) лъчи на слънцето. Долната устна има по-висок риск от рак на кожата, отколкото горната устна, тъй като е по-изложена на слънце. 

Какво причинява слънчево изгаряне на устните?

Устните ви са по-склонни да изгорят, ако не ги защитите със SPF продукти

Много хора облизват устните си, така че облизват слънцезащитния крем. Някои хора пък изобщо не нанасят слънцезащитен крем, защото имат червило или гланц за устни и не искат да го премахнат, но вредните ултравиолетови лъчи ще проникнат през продукта, ако той не съдържа слънцезащита. Така че балсамът за устни с SPF трябва бъде съществена част от вашата рутина.

Един от най-лесните начини за предотвратяване на слънчево изгаряне на устните е да държите устните си далеч от слънцето. 

След слънчево изгаряне на устните може да се развие предраково възпаление, наречено актиничен хейлит. В ранните си етапи актиничният хейлит може да изглежда и да се усеща като напукани устни. Консултирайте се с дерматолог, ако забележите нещо на устната си. 

Вземете болкоуспокояващи

Приемът на нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) може да помогне, ако слънчевото ви изгаряне е болезнено. Например аспиринът или ибупрофенът могат да намалят дискомфорта. НСПВС могат да лекуват и подути и червени устни. 

Използвайте студени компреси

Студеният компрес намалява възпалението и болката. Просто изплакнете мека кърпа или я потопете в ледена вода. След това внимателно го притиснете към устните си.

След като нанесете хладка вода върху устните си, нанесете овлажнител, който ще намали лющенето и ще омекоти кожата. 

Различни продукти за локално приложение 

За да ускорите заздравяването, опитайте продукти с пантенол и глицерин. Пантенолът задържа влагата. В същото време глицеринът е защитен слой, който предотвратява загубата на влага.

Потърсете локални продукти с витамини С и Е, които намаляват увреждането на кожните клетки. Третирането на устните с кортизон може да намали възпалението.

За разлика от това, избягвайте продукти, които завършват на "-каин", като бензокаин и лидокаин, които могат да влошат симптомите. По същия начин не използвайте масло, вазелин или продукти на базата на масла, особено върху мехури. Тези продукти могат да запушат порите близо до устните ви и да причинят инфекция.

Превържете мехурите

Поставянето на превръзки може да предотврати инфекция, ако изгорените ви устни образуват мехури.

Превързването на кожата близо до устните може да е трудно. Затова се опитайте да не докосвате, пукате или чоплите мехурите, ако не можете да ги превържете.

Незабавно се консултирайте с лекар, ако развиете главоболие или вдигнете температура. Тези симптоми може да са признаци на инфекция. 

Естествено най-добрият вариант е изобщо да не се стига до изгаряне на усните. За целта, носете шапка с широка периферия и нанасяйте слънцезащита върху устните на всеки час, тъй като продуктът се изтрива доста по-бързо всравнение с други части на тялото.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay