Трябва ли жените да носят бельо, докато спят?

Трябва ли жените да носят бельо, докато спят?
Pexels

Трябва ли да спите голи или да носите пижама в леглото? Всеки има своите лични предпочитания. Въпреки това, дори и да носите пижама, трябва да помислите за лягане без бельо.

Ползи за здравето от спане без бельо

Излишната влага около гениталиите може да доведе до повишени гъбични инфекции, дразнене и промени в рН поради свръхрастеж на бактерии. Най-добрият начин да предотвратите това е да оставите известно време всичко да се проветри и да остане сухо.

Спането с дебело одеало, плътно прилепнали пижами или дрехи и бельо може да доведе до още повече натрупване на влага. Носенето на бельо поддържа тази влага близо до гениталиите ви. Това позволява на бактериите и дрождите да растат, което може да причини инфекция и други проблеми.

Ако сте предразположени към гъбични инфекции, вагинални инфекции или вагинално дразнене, свалянето на  бельото преди лягане може да бъде чудесен и здравословен избор. Позволяването на влагата да се натрупа може да влоши тези условия, така че да дадете на интимната си зона малко време без бикини може да помогне. Повечето жени предпочитат да носят бельо през деня, така че нощта е подходящо време да оставите всичко да се проветри.

Други причини да се откажете от бельото през нощта

Ако сте много активни или се потите през деня, помислете дали да свалите бельото през нощта поради същите причини. Също така, носенето на дантелено или непамучно бельо или използването на подплата за бельо през деня не позволява много въздушен поток. Това може да причини натрупване на влага. Преминаването към памучно бельо през нощта може да помогне, но по-добрият избор е да спите без бельо и да носите широка пижама или без пижама.

Чувствайте се комфортно да спите без бельо

За някои жени да махнат бельото преди лягане може да се почувства сякаш са изложени и незащитени. След няколко нощи обаче ще свикнете с тази нова свобода и вероятно ще се почувствате по-комфортно. Ако смятате, че спането без бельо не е хигиенично, опитайте да се изкъпете, преди да си легнете, и използвайте външен душ за интимна зона, който е с балансирано pH.

Едно предупреждение: опитайте се да избягвате използването на сапуни и кърпички, чието рН не е балансирано спрямо диапазона на рН на вашата естествена интимна зона, тъй като това може да доведе до растеж на бактерии, миризма и други условия.

Заспивайте по-лесно

Знаете ли, че по-ниската телесна температура е част от естествения ви циркаден ритъм и един от начините, по които тялото ви разбира, че е време за сън? Може да не осъзнавате това, но тялото ви го знае инстинктивно. Той чака сигнал за "понижаване на телесната температура", за да разбере, че е време за лягане – което също означава, че е "време за без бельо", ако имате проблеми със заспиването вечер.

Елиминирайте токсините

Знаете ли, че по време на дълбок сън мозъкът ни бавно премахва токсините от тялото ни? Тези токсини пречат на сигналите, които нашият мозък изпраща към тялото ни, и ако не бъдат отстранени, ще повлияят на когнитивните ни способности и креативност.

Според проучване от университета в Амстердам, добър начин за увеличаване на способността на тялото ни да премахва тези токсини е чрез понижаване на вътрешната температура на тялото – което можете да направите, като (познахте) спите без задушаващо бельо!

Насладете се на по-качествен сън

По-ниската телесна температура също така улеснява по-спокойния сън през цялата нощ, което носи цял списък от ползи за здравето – включително намален стрес, по-здрава кожа, повече енергия през деня, по-добро управление на теглото и по-силна имунна система – от съществено значение за борбата с неприятните вируси!

Но да не забравяме и мъжете:

* По-здрава сперма

Може би сте чували, че тясното бельо не е добро за мъжката плодовитост и това е абсолютно вярно. Това е така, защото за да произвеждат здрави сперматозоиди, температурата на тестисите трябва да е около 34,4°C. Бельото – особено тясното – повишава тази температура, което води до понижено качество на спермата.

Според проучване на Европейското дружество по човешка репродукция и ембриология, публикувано през август 2018 г., мъжете, които носят боксерки, имат по-висока концентрация на сперма от тези, които носят по-стегнато бельо. 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay