Каква козметика трябва да избягваме по време на бременност?

Каква козметика трябва да избягваме по време на бременност?
Pexels

По време на бременност е препоръчително да избягвате определени видове козметика, които могат да са потенциално вредни за вас и за развиващото се бебе. Ето някои от тях:

Продукти с ретиноиди: Това включва ретинол, теретиноин, изотретиноин и други форми на витамин А. Тези съставки се намират в някои анти-ейдж кремове и продукти за акне. Могат да бъдат свързани с възможни вродени аномалии при плода и трябва да бъдат избягвани по време на бременност.

Продукти със салицилова киселина: Това е активна съставка, която се използва в някои продукти за почистване на кожата и против акне. Високите дози салицилова киселина могат да са проблематични по време на бременност, затова е добре да я избягвате или да я използвате само след консултация с вашия лекар.

Хидрокинон: Това е съставка, която се използва за отстраняване на пигментни петна и хиперпигментация на кожата. Въпреки че няма достатъчно данни, които да показват негативни ефекти, е по-добре да бъде избягвана по време на бременност.

Амоняк и формалдехид: Тези химикали се срещат в бои за коса и лакове за нокти. При използване в затворени помещения, могат да бъдат вредни за здравето. Въпреки че рисковете за бременните жени не са напълно ясни, е добре да избягвате продукти, които съдържат тези вещества или да ги използвате в добре проветрени помещения.

Винаги е препоръчително да се консултирате с вашия лекар или дерматолог, ако имате въпроси относно конкретни козметични продукти и тяхното съдържание, когато сте бременна или планирате бременност.

Козметика с ретинол по време на бременност- защо не се препоръчва употребата ѝ?

Употребата на козметика с ретинол по време на бременност не се препоръчва поради потенциалната опасност за развиващото се бебе. Ретинолът, който е форма на витамин А, е известен със своите антиоксидантни и анти-ейдж свойства и се използва широко в козметичната индустрия за подобряване на текстурата и външния вид на кожата.

Въпреки ползите си за кожата, ретинолът може да има токсичен ефект върху развиващия се плод. Изследвания на животни показват, че високите дози ретинол могат да доведат до аномалии в развитието на плода и нарушения в нормалната имунна функция. Въпреки че няма много изследвания, проведени върху хора, които да доказват директна връзка между употребата на козметика с ретинол и вродени аномалии при плода, препоръката е да се избягва употребата му по време на бременност.

За да бъдете най- сигурно, добре е да избягвате козметични продукти, които съдържат ретинол или други форми на витамин А. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

 

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay