От къде идва традицията да се поставя ангел на върха на коледното дърво?

От къде идва традицията да се поставя ангел на върха на коледното дърво?
Pexels

Вероятно сте виждали хора да кичат коледните си елхи с декоративни ангелчета. Но чудили ли сте се някога защо правим това или как се превърна в коледна традиция? И защо ангел, а не поредното украшение?

Историята на поставянето на ангели на върха на коледните елхи

Оказва се, че тази практика идва от оригиналната коледна история. Ангелите играят значителна роля в първата Коледа: Ангели посетили Йосиф и Дева Мария за предстоящото раждане на Исус и в нощта на раждането му ангели се появили в небето над Витлеем, за да обявят пристигането му на света. Тъй като ангелите се появили високо в небето на първата Коледа, хората започнали да поставят ангели високо по върховете на своите дървета като начин да отпразнуват раждането на Исус. Ако някога сте виждали звезда на върха на коледна елха, има подобно значение: според коледната история, в допълнение към ангелите, звездата на Витлеем (наричана още коледна звезда) се появила в небето, за да насочи хората към бебе Исус.

Тъй като има толкова много религиозно значение в тази традиция, смята се, че поставянето на ангел на върха на дървото (и следователно декларирането на вярата на семейството) също ще изплаши злите духове от дома около празниците.

Въпреки че не е сигурно кога точно е започнала тази традиция, знаем, че датира от няколкостотин години. Говори се, че първите ангели са били домашно изработени орнаменти (обикновено направени от естествени материали като слама). До 17-ти век европейците изработват орнаменти от стъклени ангели, които в крайна сметка се превръщат в ангели в пълен размер, които седят на върха на дървото.

Дръвчета днес

Днес все още е обичайно да поставите ангел на върха на коледната елха, но хората използват и други символи като върхове на дърветата, включително звезди. Други популярни идеи за елхи, които не са изрично свързани с християнската коледна история, включват панделки, коледни гномчета, снежни човеци, елени, снежинки, Дядо Коледа и други зимни или коледни символи.

Независимо дали ще го украсите с ангел или звезда, отделете малко време, за да помислите върху историята на тази традиция, докато украсявате собствената си коледна елха този сезон.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay