Миете ли косата си правилно?

Миете ли косата си правилно?
Canva

В един момент миенето на косата се превръща в обикновена рутина. Измийте с шампоан, нанесете балсам и изплакнете. Това действие е толкова повтарящо се, колкото миенето на зъбите или миенето на ръцете. Въпреки че на теория миенето на косата се счита за сравнително лесна задача, има шанс да не го правите правилно. Да, правилно прочетохте – има правилен начин да миете косата си.

Качествената рутина за измиване на косата е важна поради няколко причини, една от които е, че поддържа косата ви здрава, като премахва замърсяванията, излишната мазнина и натрупването на продукти. Въпреки че косата ви може да изглежда и да се чувства добре след измиване, изненадващо има няколко начина, по които процесът може да се обърка. Например, незнанието колко често да миете косата , използването на неподходящ шампоан или балсам и дори изплакването с грешна температура на водата може да повлияе негативно на здравето на косата ви.

Как да миете косата си:

Редовното миене на косата ви ще допринесе за по-здрав скалп чрез премахване на мръсотията, излишната мазнина и натрупването на продукти. Освен това ще помогне за облекчаване на проблеми като пърхот, суха кожа и лющене. "Натрупването на масло и мъртви кожни клетки може да създаде среда за растеж на гъбички или бактерии", казва Рожерио Кавалканте, стилист пред POPSUGAR.

Съвет, който фризьорът на знаменитости Джейми Уайли споделя с всеки, който иска да мие косата си по правилния начин, е да се уверите, че използвате правилните продукти за вашия тип косаЗапитайте се: "Имате ли цвят? Косата ви фина, средна или гъста е? Имате ли права, вълниста, къдрава или чуплива коса?.  Всичко това играе важна роля за продукта, който избирате.

Например, ако имате къдрава коса, Уайли казва, че може да искате да изберете по-подхранващ и укрепващ шампоан и балсам или дори дълбок балсамАко косата ви е права и редовно използвате стилизиращи продукти за нея, използването на шампоан със сулфати, който премахва натрупването и следователно добавя обем към отпуснатите краища, може да работи най-добре за вас.

"Моля, никога не използвайте тип шампоан две в едно, който съдържа и балсам", казва Кавалканте. "Почистването и кондиционирането са различни процеси; почистването включва отваряне на кутикулите на косъма, за да се отстранят мазнините и мръсотията, докато кондиционирането помага за изглаждане на кутикулата на косъма, добавяйки здрави масла за подобрена текстура на косата." Тези процеси се извършват по-добре отделно.

Преди да измиете косата си, трябва да имате предвид тези три правила, предоставени от Кавалканте:

Избягвайте гореща вода: Кавалканте предлага да използвате хладка вода под душа, за да предотвратите изсушаване. Това е важно за всички типове коса.

Масажирайте нежно скалпа си: Нежният масаж на скалпа стимулира притока на кръв и премахва натрупванията.

Използвайте балсама по подходящ начин: Нанесете балсама главно върху краищата, където косата обикновено е по-суха, и го оставете да подейства поне няколко минути, за да сте сигурни, че има време да подейства.

Как да миете косата си правилно:

Уайли споделя ръководство стъпка по стъпка за това как да миете косата си по правилния начин.

Подгответе косата си, като я разресвате, преди да влезете под душа. Това ще премахне заплитането и възлите, особено за тези, които имат вълниста или къдрава коса.

Намокрете косата си под душа, преди да нанесете шампоана, независимо какъв тип коса имате. Това ще помогне за отваряне на кутикулите на косъма и ще позволи на продукта да проникне по-добре.

След това нанесете шампоана си - колко ще ви трябва зависи от това колко коса имате. Изсипете го в дланта на ръцете си и разпенете, за да активирате всички съставки, преди да го нанесете в корените си. Това е идеалният момент да си направите онзи нежен масаж на скалпа, който Кавалканте споменава. Не е необходимо да миете с шампоан краищата на косата си, тъй като продуктът естествено ще се придвижи надолу, когато изплакнете.

Изплакнете косата си обилно с хладка вода, докато се премахне цялата пяна. Това може да отнеме малко повече време за тези с по-дебела коса.

Нанесете балсам от средата до краищата за фини до средни типове коса. При твърда или чуплива коса нанесете балсам от скалпа до краищата. Можете да използвате гребен с широки зъби, за да разпределите продукта равномерно.

Изплакнете обилно балсама. Уверете се, че целият продукт е премахнат от косата ви, за да предотвратите възможно изсушаване и излишно омазняване, особено ако косата ви е по-тънка.

Подсушете косата си с микрофибърна кърпа. Това ще предотврати начупването и триенето, което намалява разделените краища.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay