12 причини, поради които устните ви са напукани през цялата година

12 причини, поради които устните ви са напукани през цялата година
Canva

Може би автоматично свързвате напуканите устни със студеното и сухо време. Честно казано, времето е често срещан виновник за сухите, белещи се устни, но това не е единствената възможна причина.

Недостатъчното пиене на вода е основеовен проблем тук. Други навици като прекалено облизване на устните или ядене на солени храни също могат да играят роля. А понякога беленето е само страничен ефект от физиологичния състав на устните ви, според дерматолозите Дорис Дей, MD и Адам Фридман, MD. Това означава, че някои хора са по-податливи на напукани устни от други.

"Повечето случаи на напукани устни могат да бъдат лекувани само за няколко седмици без намесата на дерматолог", казва дерматологът Ife J. Rodney, MD , директор-основател на Eternal Dermatology and Aesthetics. Но макар да е малко вероятно, основната причина може да е основно здравословно състояние, което изисква медицинска помощ, като слънчево изгаряне, алергични реакции или рак на кожата.

Като цяло, добра идея е да разберете дали всичко, от което се нуждаете за напуканите си устни, е проста промяна в начина на живот или посещение на лекар.

Какви са симптомите на напуканите устни?

Въпреки че вероятно сте запознати с усещането за напукани устни, ето някои признаци, според дерматолога д-р Дебра Джалиман.

  • Зачервяване
  • Сухота
  • Пилинг
  • Пукнатини

Защо имам напукани устни?

Вероятно няма за какво да се притеснявате. Устните са естествено сухи, тъй като нямат мастни жлези. Така че може да бъде много трудно за тях да задържат влага. Липсата на мастни жлези също означава, че устните ви не произвеждат естествени овлажняващи фактори или елементи, които поддържат външния слой на кожата ви защитен и хидратиран.

Всъщност те изобщо нямат много външен слой. Те имат тънък рогов слой, който е "нещо като броня". Това е сложно изтъкана бариера, състояща се от мазнини, протеини и мъртви кожни клетки." Тази бариера предпазва кожата, когато е суха и е отговорна и за част от вградената UV защита на тялото ви.

Така че, преди да се убедите, че имате сериозен медицински проблем, имайте предвид, че устните ви са естествено по-чувствителни от останалата част от кожата ви и всяка сухота или лющене вероятно могат да бъдат отстранени с няколко нанасяния на любимия ви балсам за устни.

Въпреки това има някои други фактори, които могат да причинят напуканите устни, от диета до по-сериозно здравословно състояние. Нека поговорим за всеки един.

1. Вашата диета се състои от много солени или пикантни храни.

2. Облизвате устните си твърде често

3. Устнте ви са изгорели от слънцето

4. Дехидратирани сте

5. Постоянно сте изложени на сух въздух

6. Прием на лекарства

7. Гъбична инфекция

8. Имате актиничен хейлит - кожа, увредена от прекомерно излагане на слънце

9. Имате недостиг на витамини, най-вече B12

10. Имате алергична реакция или иритативен контактен дерматит

11. Имате лихен планус - възпалително състояние на кожата под формата на сърбящи лилави подутини

12. Имате паранеопластичен пемфигус - Това е много рядко състояние, което представлява автоимунно заболяване с мехури, свързано с подлежащ рак.

Как мога бързо да излекувам напуканите си устни?

Ключът към борбата с беленето на устните, свързано с незначителен проблем (напр. леко слънчево изгаряне), е възстановяването на бариерата и задържането на вода. За бързо решение д-р Фридман препоръчва да намокрите устните си с вода и след това да използвате нещо плътно, за да ги покриете като продукти с парафин. Балсам за устни със слънцезащитен фактор и без аромат е друг много удачен вариант.

Ето няколко ефикасни съставки, които трябва да търсите във вашия стандартен балсам за устни, според д-р Родни:

  • Серамиди
  • Ланолин
  • Масло от шеа
  • Витамин Е

Можете също така да опитате някои естествени средства за ускоряване на заздравяването, като захарен скраб, направен от една част кафява захар към ½ части кокосово масло, за да премахнете мъртвата кожа. Други полезни средства включват алое вера, мед и какаово масло", казва тя. След като сте готови, можете да добавите вазелин или пчелен восък, ако не сте алергични, което помага за предотвратяване на бъдеща загуба на влага.

Как мога да предотвратя напуканите устни?

От една страна, използвайте продукти, които съдържат съставки като серамиди, диметикон, масло от шеа и слънцезащитни съставки. Също така потърсете продукти, които не съдържат аромати и са хипоалергенни. Когато става въпрос за паста за зъби, изберете такава за чувствителни зъби и венци и не избирайте варианти с канела.

Що се отнася до това какво да ядете, избягвайте солени и пикантни храни и не смучете бонбони с канела в тях. И що се отнася до поведението, опитайте се да не облизвате устните си. Можете също така да получите овлажнител за въздух за вашата спалня.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay