За модата и свободния избор

Вижда ли се краят на стереотипите?

Казват, че модата е начин, чрез който всеки човек е в състояние да изрази същността си. Тя е много повече от обикновена тенденция, особено когато влагаш в нея душата си. Дрехите могат да бъдат онази външна обвивка, която с лекота разкрива вътрешния свят на хората.

А всички те са толкова различни! Всеки ден се сблъскваме със стилове, зад които се крие цяла една култура. Разпознаваме музикалните предпочитания на събеседниците си само по няколко детайла, класифицираме личности в графа "смели", защото такова е и облеклото им, определяме социалния им статус, отново благодарение на визията.

Модата е свобода. Но ние ежедневно ѝ поставяме граници. Рядко виждаме красивия замисъл зад нестандартните решения и автоматично ги именуваме като "неприемливи". Колкото и да твърдим, че сме демократични, следваме установени правила и рядко ги нарушаваме. Предпочитаме да заложим на класическите, общоприети норми, за да избегнем "хорското мнение". А народът обича да съди.

Елеонора идва от Рим. Снимките, които ме провокираха за този материал, са направени в Ню Йорк от фотографа Mr. Newton.

Очевидно италианската грация не робува на стереотипи. Облича се така, както ѝ харесва, а визията ѝ предизвиква сериозни дискусии дори в либерална Америка. Уж модата е личен избор, а винаги се намира някой, който да го критикува. Защото този някой винаги знае повече.

Решението на Елеонора надвишава едни от най-смелите ми представи. То е компилация между съвременна елегантност и винтидж стил. Може би това би било прието нормално, ако красивата прозрачна блуза не разкриваше напълно перфектната ѝ гола гръд.

Мъжете обичат да гледат гърди. Ние също не се плашим от тях, така че в липсата на задръжки би трябвало да няма нищо лошо. Но все още не се възприема за нормално жените с лекота да заявяват сексуалната си освободеност.

Елеонора изглежда адски невинно, а оксиморонът в случая е задължителен. Тя е честна пред себе си и тази откровеност създава един неподражаем стил у нея. Нов, непознат, смел и различен. Светът вече е готов за нея, защото първата и най-важна стъпка е направена. Но "свят" е обширно понятие. И най-важните части, на които бих го разделила, са САЩ, Европа и България. Три дестинации, които трудно биха се обединили под едно решение.

Дали е нормално една жена да се разхожда без сутиен и с прозрачна блуза, всеки сам решава. Защото точно в това се крие свободата - в изначалното право на хората да контролират изборите си. Били те и непонятни за околните.

12 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay