Избягайте от стреса с тичане

Спортът е най-добрият приятел на човека

Избягайте от стреса с тичане

Прекарваме около две хиляди триста седемдесет и шест часа в офиса. Годишно. Това е най-силният ми аргумент, защо все пак някаква почивка е необходима, дори на най-работливите от вас. Почивката обаче не може да се изчерпва с правене на нищо. Тогава мозъкът продължава да работи на същите обороти, мисли и премисля проблемите от деня и единственото, което ще постигнете, е да се натоварите още повече. Човек се нуждае от друго занимание, което да погълне вниманието му, и тогава на помощ идва най-добрия му приятел. Не кучето, а спортът.

Няма никакъв проблем три пъти в седмицата да тичате в парка или да плувате в близкия басейн. На теория. На практика обаче това упражнение изисква кански усилия на волята, които са придружени с хиляди извинения. Уморени сте. Нямате време. Нещо ви боли. Добре, опитайте веднъж поне да не си измислите самозалъгващо извинение и да погледнете истината в очите. Трябва да се спортува.

Може би инстинктивно настръхвате при този израз. Бройте до десет. Издишайте. Спортът е здраве, това е ясно всекиму. Но спортът не е само тричасова тренировка във фитнес, пълен с жени-културисти. "Спорт" е всяка активност, която ангажира вниманието с цел координация и ви изморява физически. Това е най-ефективният начин да се отърсите от умората, трупана през деня.

Много хора си мислят, че са прекалено изморени, за да проведат една пълноценна тренировка след работа. Това усещане е измамно. Съзнанието има нужда да се изключи, но тялото ви не се е мърдало девет часа. Нищо няма да ви накара да се почувствате по-добре от интензивно, било то и кратко, раздвижване.

Класическите занимания по йога, тае-бо, плуване и фитнес, като че ли са предпочитани от работещите жени. Подходящи са за начинаещи спортисти, натоварват умерено всички мускулни групи. След такава тренировка ще усетите приятна умора, която ще заличи грижите в работата още по време на загрявката. Не забравяйте за различните индивидуални и колективни спортове, като тенис на маса, или пък на корт, волейбол, а защо не и футбол – използвайте всички тези възможности да изградите по-силна връзка с половинката си, семейството и приятелите. Спорт в компания е по-лесно начинание от личната инициатива. А необикновените физически натоварвания като аква аеробика, езда, каяк или скално катерене, изискват повече време, но представляват чудесно преживяване и за тялото, и за духа.

Вариантите са стотици, остава само да се почувствате в свои води. И да намерите време. През последните години в цялата страна бяха открити множество спортни центрове, предлагащи и месечни карти, благодарение на които единичното посещение е на по-ниска цена. Няма как да ви посъветвам кой спорт е най-добрият за вас. Важно е вашето усещане.

Експериментирайте, като имате предвид единствено натоварването, което бихте искали да преодолеете. И разбира се, местоположението на спортния център – за максимално удобство изберете място, близко до офиса или дома ви. В противен случай ще имате още едно оправдание, особено когато времето навън се развали.

Ако наистина имате нужда от почивка, то нека бъде активна. Тичайте по пясък или сред природата с удобни обувки. Облечете спортен екип и оставете в съблекалнята всичките си тревоги, заедно с дрехите си от деня. Избягайте от стреса буквално. Той няма да може да ви догони, само в случай че сте достатъчно упорити.

8 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay