Критичната връзка между самочувствието и пластичните операции

Или кой е правилният начин за повдигане на самочувствието

Критичната връзка между самочувствието и пластичните операции

При появата на първите бръчки или бели коси всяка жена изпада в потрес. Тези сигнали са сигурен знак, че въпросната дама вече не е тийнейджърка. Има възможност да продължите да сияете и самочувствието ви да остане високо. Тази възможност е постижима с помощта на медицината. Но с едно наум и с уговорката, че този метод не единствен!

До най-новото откритие в пластичната хирургия достигат американски доктори, които провеждат любопитно изследване сред 50 жени. Хирурзите подложили на тестова проверка женското самоуважение и самочувствие преди и шест месеца след козметична интервенция. Резултатите са повече от изумителни. Изненадващо за всички, провеждащи експеримента, е, че пациентите с по-ниско самочувствие придобили по-голяма самоувереност след операцията. А нивата на самочувствие на тези с по-висок резултат намалели. Средните резултати на самочувствие останали константни.

Самият откривател на поредното чудо на медицината д-р Андрю Яконо споделя, че е бил шокиран от влиянието, което оказва една пластична корекция върху съзнанието на жената. По думите му самочувствието е много сложно за изследване състояние. То е един дълъг еволюционен процес, започващ още в детството. Така че незадоволените потребности или пренебрегнатите желания на жените в първите години от живота им, довели до проблеми в тяхното самочувствие, могат да бъдат коригирани със скалпел.

Критичната връзка между самочувствието и пластичните операции

Данните от проучването са представени на страниците на списание JAMA Facial. Изследователите фокусирали вниманието си върху 59 пациенти. За голяма изненада нито един от пациентите, които се подлагат на операция, не страда от тежка форма на деформация, а напротив техният водещ мотив е бил, че искат да придобият по-младежки вид и самоувереност.

"Самочувствието е сложна вътрешна работа. Пластичната хирургия не е създадена за вътрешни корекции, а за външни. Става въпрос за справяне с конкретна физическа характеристика, тъй като с напредването на годините тялото остарява и в огледалото се появява "друг човек". А хирургията е тази, която би могла да повдигне самочувствието на този, който вижда "чужд човек" в огледалото, казва д-р Яконо.

Бренда Меар, изтъкнат професор в катедрата по психологически и мозъчни науки в Университета на Калифорния, Санта Барбара смята, че може да има методологична грешка в изследването, за да има подобни резултати , и че пластичната операция не е правилният подход, ако искаме да подобрим самочувствието си. Стига, разбира се, човек да не е заклеймен по някакъв начин с някакъв белег и намесата на хирург да се окаже благоприятна върху неговия живот и общуване с хората. Според нея спорен остава въпросът дали наистина тази интервенция може да повлияе на самочувствието на хората.

Дали ще бъде създадена евентуална конфронтация между психолози и пластични хирурзи по темата кой може да излекува травмите от детството или депресията от навлизане в определена възраст - остава загадка. Както и колко ефикасен би бил разкрасителният начин за "лечение". Една от причините много хора да не посещават психолог е страхът от разкриване на проблемите си пред други хора.

Може би някой би открил много по-лесен и удобен вариант за прикриване на вътрешната несигурност от извайване на външните несъвършенства. Но дали това ще ви направи наистина самоуверени? Всеки сам решава. Но преди да легне под скалпела трябва да помисли дали няма по-болезнен метод.  

Ако тази статия ви е харесала, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

5 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay