Лудият шапкар Стивън Джоунс

Потопете се в приказния свят на вълшебните шапки

Замисляли сте се защо илюзионистите вадят зайци тъкмо от шапки? И колко магия може да побере една капела? Широката периферия скрива мрачните ни мисли от света, предпазва ни от чуждото любопитство и ни вдъхва усещането, че сме герои в собствената ни приказка. За Стивън Джоунс шапкарството никога не е било просто занаят или препитание, а изкуство да преобразява хората и да ги дарява с ново усещане за самите тях. За работата си казва, че клиентите му го търсят, когато имат нужда не просто от нова шапка, а от чувството да бъдат други, различни - като визия и възприятие.

Поколения звезди покоряват сцената, украсени с негови творения, сред които екстравагантният Бой Джордж, хулиганката Бьорк и прелестната Кайли Миноуг. Дори покойната лейди Даяна доверява тази част от тоалетите си на именития майстор.

Една от най-ексцентричните жени в света на модата - Анна Пиаджи, го провъзгласява за майстора, изпод чиито ръце се раждат най-красивите шапки в света. Стивън не спира да твори и скицира, колаборира с емблеми в света на модния дизайн от ранга на Thierry Mugler, Vivienne Westood, Рей Кавакубо за Comme des Garcons и John Galliano за Dior. Съвместно с Comme des Garcons лансира и първия си парфюм, опакован в миниатюрна кутия за шапки.

Всяка колекция на Стивън Джоунс е сама по себе си предизвикателство и отражение на всичко, което го вълнува и вдъхновява. Всяка шапка е уникат и носи свое собствено име. Майсторът шапкар черпи муза и творчески заряд от работата на артисти като легендарната моделиерка Елза Скиапарели, първият американски кутюрист Чарлс Джеймс и испанският архитект Сантяго Калатрава.

Огромната концентрация на талант, неизчерпаем гений и яркото въображение, които обобщава мистър Джоунс, превръщат колекциите му в същинско изкуство и получават своето заслужено място във временните експозиции на музеи-емблеми като Лувъра в Париж, Виктория и Албърт в Лондон, Националната галерия на Австралия и редица други.

Лудият шапкар Стивън Джоунс
Разлистите ли книгата "Stephen Jones and the accent of fashion", посветена на дългогодишния му труд в света на чудните шапки, ще се натъкнете на десетки фотографии, запечатали шармантни творения, декорирани с много фантазия, вещина и любов.

Полюбувайте се на моделите от разноцветни помпони, с ушички или прикачен декоративен полилей. Любима ни стана малка каскада от миниатюрни кутийки, пълни с умалени издания на Vogue, сътворена от гения за изключителната Анна Пиаджи. Стивън Джоунс "опитомява" дори водата в своите щури дизайни - създава шапка под формата на замръзнала вода, която се радва на признание и популярност по целия свят.

Вярата в таланта е половината път към успеха, останалото е постоянство. Стивън Джоунс има късмета да превърне страстта в призвание и се прочува като един от най-изумителните майстори на шапки в света, пример за няколко поколения.

14 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 23.11.2011|16:42
Като че ли повече ми допада Лудият шапкар Деп, при това и вкусът му за шапки някак си по ми се нрави! ;)
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay