Огледалното изображение на реалността, което дразни Louis Vuitton

Darfunika - образът на действителността

"Герника" е името на световноизвестното живописно платно на гения Пабло Пикасо, където художникът изобразява огледално реалността - страданието на хората и животните, срутените сгради, които показват разрушителната сила на войната. В последствие картината се превръща в символ на мира и анти военните движения.

 

Надя Плеснър е смелата датска художничка, която пресъздава "Герника", но с гледна точка, отразяваща настоящето и с различното име "Дарфурника". Там тя показва днешната реалност - фактът, че обществото се вълнува повече от развлекателните истории за знаменитостите, вместо от техните таланти и способности.

 

"В "Дарфурника" съм съчетала изображения на ужасяващи и тъжни истории, на които съм присъствала в Дарфур /западната част на Република Судан/ и такива, отразяващи холивудските клюки, които са били по същото време на главна страница на известни вестници и списания.", разказва художничката.

 

Случаят с Louis Vuitton

През февруари Надя Плеснър започва съдебен спор с френските великани от Louis Vuitton, а причината - модните величия са разгневени, че художничката изобразява чанта, подобна на тяхния класически "odra” модел.

 

Надя Плеснър все още няма възможността да спечели битката с френските модни "господари". Случаят говори за това колко ограничена е наистина свободата на словото и показва, че художниците изглежда нямат правото да изобразяват действителността, щом тя не се нрави на "господарите".

 

 


 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay