5 признака, че имате креватни дървеници в дома си

5 признака, че имате креватни дървеници в дома си

Въпреки че дървениците не пренасят инфекциозни заболявания, те могат да бъдат доста неприятни и да причинят други здравословни проблеми. От физически реакции, като обрив или алергия, до психологически ефекти, като тревожност, стрес и безсъние- дървениците могат да нарушат комфорта ви значително.

Ето как да разберете, че имате креватни дървеници в дома си:

1. Червени сърбящи петна

Ако имате дразнене на кожата или забележите малки червени сърбящи петна по лицето, ръцете, краката, гърдите или гърба, това е един от знаците, че имате дървеници. Това са ухапванията, които по-късно могат да се възпалят и чесането им може да доведе до кървене и инфекция.

Ухапванията от дървеници обикновено са на определни места от тялото, може да са в права линия или на зиг заг. Имайте предвид, че при някои хора не се проявяват тези симптоми.

2. Петна от кръв или петна с ръждив цвят

Проверете леглото и дрехите си за петна. Ако смачкате дървениците по време на сън, те ще оставят петна от кръв. Може да намерите и петна с ръждив цвят. Това са фекалиите на дървениците.

Можете да намерите тези петна на чаршафите си, както и на места, които са по-труднодостъпни, като шевовете на матрака.

3. Неприятна миризма

Дървениците има жлези, които отделят феромони, и ако има много от тях, ароматът може да бъде доста силен и неприятен. Така че, ако стаята ви мирише на плесен или развалена храна, определено имате причина за безпокойство.

4. Черупки от дървеници

Дървениците сменят кожата си, когато растат, така че можете да потърсите "черупки" от дървеници.

Огледайте възглавниците, шевовете на вашия матрак, столовете и диваните. Също така не забравяйте да проверите своите чекмеджета и дрехи.

5. Бели петна по вашите мебел

Ако видите бели петна по вашите мебели, това може да са яйцата на дървениците или черупките на яйцата. Те са с формата на оризови зърна и имат полупрозрачен или бял цвят.

Възможно е да ги видите с просто око. Но със сигурност би било по-добре да огледате стаята си с фенерче и лупа, тъй като тези яйца често се намират на скришни места.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!


2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay