7 начина да започнете да поставяте себе си на първо място

7 начина да започнете да поставяте себе си на първо място
Pexels

Да се занимаваш първо със себе си не е егоистично, а по-скоро необходимо за цялостното ти благополучие и щастие. Във вечно взискателния свят, в който живеем днес, е много лесно да забравите собствените си нужди, докато се опитвате да се грижите за другите.

Макар че това не е лошо, не забравяйте, че не можете да излеете нещо от празна чаша; Следователно, вашите нужди са толкова важни, колкото и тези на другите. Въпреки това, ако ви е трудно да приоритизирате нуждите си, ето седем прости начина да започнете да поставяте себе си на първо място.

Научете се да казвате "не"

Преди всичко трябва да разберете, че не можете да угодите на всички през цялото време; следователно трябва да се научите да поставяте граници и да казвате "Не" на определени искания, които могат да застрашат вашето благополучие по някакъв начин. 

Създайте лично време за себе си

Отделете известно време в графика си, ежедневно или седмично, което е посветено единствено на правенето на нещо, което обичате. Това може да бъде четене, слушане на музика, танци или медитация. Просто се уверете, че планирате това "аз" време за себе си. Също така, даването на приоритет на грижата за себе си в ежедневието ви е от съществено значение. Това може да включва достатъчно сън и хранене на здравословна храна, наред с други. Да, поглезете се по свой собствен начин.

Научете се да делегирате задачи

Няма нищо лошо в споделянето на отговорностите с другите. Независимо дали на работа или другаде, просто знайте, че всички тези натоварвания ще продължат на следващия ден без вас. Така че, ако се окажете претоварени със задачи, научете се да делегирате някои от тях на други. Важно е да разберете, че не е необходимо да се изтощавате докрай, докато се опитвате да направите всичко сами.

Помолете за помощ, когато е необходимо

Не е нужно да си самотен рейнджър. Освен това, никой не прави всичко сам. Напълно нормално е да помолите за помощ, когато имате нужда от нея, защото всеки понякога се нуждае от подкрепа от другите. Не винаги можете да го разберете сами всеки път. Когато имате нужда от помощ, не се притеснявайте да се свържете с близки приятели и семейство, точно по същия начин, по който те обикновено се свързват с вас, когато се нуждаят от помощ.

Включете се в редовна физическа активност

Не забравяйте да тренирате редовно, защото това прави чудеса за физическото ви здраве, помага ви да се чувствате по-малко стресирани и ви прави по-щастливи. Можете да изберете дейност като туризъм, йога или всяка друга дейност, която наистина ви харесва и да го правите редовно.

Отнасяйте се към себе си със състрадание

Практикувайте самосъстрадание. Опитайте се винаги да се отнасяте към себе си със същата доброта и разбиране, които бихте дали на семейството или приятелите си. Не бъдете прекалено строги към себе си, когато нещата не вървят добре и простете на себе си за грешките си по същия начин, по който бихте простили на другите.

Поставяйте си цели и преследвайте страстите си

Поставете си важни цели и работете за постигането им. Независимо дали напредвате в работата си, придобивате нови умения или посещавате желано място, постигането на цели ви носи усещане за цел и удовлетворение. Също така трябва да се уверите, че елиминирате всичко, което може да ви отклони от постигането на поставените цели. Ако нещата не работят във вашето време, нулирайте времето и започнете отново. Това е част от вашето израстване.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay