Пресаждане на растенията за пролетта в 7 лесни стъпки

Пресаждане на растенията за пролетта в 7 лесни стъпки

Има ли нещо по-хубаво от запълване на пространството в жилището ви с красиви зелени цъфтящи растения?  Наличието на растения вдъхва нов живот във вашия дом и най-важното: пречистват въздуха, който дишате. Също така е добре да имате поне едно растение в банята. Но без значение къде държите растенията си, поддържането им здрави и живи е от съществено значение, и пресаждането им в по-голяма или различна саксия ще гарантира, че ще издържат възможно най-дълго.

Преди да започнете, трябва да се подготвите с всичко необходимо. Трябва новата саксия да е малко по-голяма от старата. Също така трябва да има дупки на дъното. Другите неща, които са ви нужни, са ръкавици, пръст, мистрия, някакъв пропускалив материал и нож.

След като сте се сдобили с всичко необходимо, следвайте тези лесни 7 стъпки:

1. Подгответе саксията

Вземете новата саксия и сложете пропусклив материал, като филтър за кафе или марля на дъното, за да може водата да се отцежда добре и почвата да остане в саксията. 

2. Добавете малко почва

Добавете основния слой почва, в който растението ще пусне корени, които ще се развиват. Трябва да оставите достатъчно място за развиване на кореновата система. 

3. Предварително поливане

Преди да преместите растението в новата саксия, полейте го в старата саксия, така че почвата и корените да се прикрепят. Предварителното поливане в старата саксия е важно, за да сте сигурни, че растението е добре хидратирано.

4. Извадете растението

За да извадите от старата саксия, внимателно наклонете растението надолу и стиснете страните на саксията (ако е пластмасова) или извадете краищата с ножа. Растението в крайна сметка трябва да се изплъзне.

5. Издърпайте корените

Често растенията, които са в саксия, имат корени, които са свити един в друг. Внимателно издърпайте или изрежете краищата на корените, така че те да имат място за разстилане в новия съд.

6. Центрирайте растението

Поставете растението в центъра на новата саксия. Заобиколете го с почва от всички страни и добавете тънък слой почва върху горната част. Внимателно потупвайте растението надолу в саксията.

7. Полейте отново

Полейте с вода растението още веднъж. През първата седмица след пресаждането вероятно растението ще се нуждае от повече вода. Също така е добре да го сложите на пряка слънчева светлина. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!  

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay