Какви добавки да приемате, ако имате тънки и чупливи нокти

Какви добавки да приемате, ако имате тънки и чупливи нокти
Canva

Консумирането на балансирана диета, богата на определени хранителни вещества, може да помогне за подобряване на здравето на ноктите и предотвратяване на тънки и чупливи нокти. Ето някои храни, които трябва да имате предвид:

Протеин: Ноктите са съставени предимно от протеини, така че консумацията на достатъчно количество протеин е от решаващо значение за тяхното здраве. Добри източници на протеин включват месо, риба, яйца, млечни продукти, бобови растения, ядки и семена.

Витамини: Биотин (витамин Н) и витамин В12 са важни за здравето на ноктите. Храните, богати на биотин, включват яйца, сьомга, авокадо, гъби, сладки картофи, бадеми и овесени ядки. Храните, богати на витамин В12, включват риба, миди, месо, птици, яйца и млечни продукти.

Желязо: Дефицитът на желязо може да доведе до крехки нокти. Храните, богати на желязо, включват червено месо, птици, риба, леща, нахут, спанак, кале и обогатени зърнени храни.

Цинк: Този минерал играе жизненоважна роля в поддържането на здравите нокти. Храните, богати на цинк, включват стриди, говеждо месо, пилешко месо, свинско месо, бобови растения, ядки и семена.

Витамин С: Този витамин подпомага производството на колаген, който е важен за растежа и възстановяването на клетките, включително тези в ноктите. Храните, богати на витамин С, включват портокали, киви, ягоди, чушки, броколи, брюкселско зеле и картофи.

Омега-3 мастни киселини: Тези здравословни мазнини помагат за укрепване на ноктите. Храните, богати на омега-3 мастни киселини, включват мазни риби като сьомга, херинга и скумрия, ленено семе, конопено семе и орехи.

Вода: Поддържането на хидратация е важно за цялостното здраве, включително здравето на ноктите. Пиенето на достатъчно вода през целия ден може да помогне за предотвратяване на чупливи нокти.

Не забравяйте, че докато диетата играе важна роля за здравето на ноктите, също толкова важно е да избягвате навици като гризане на нокти, хапане на кожичките около ноктите и излагане на химикали, които могат да повредят ноктите. Консултирайте се със здравен специалист или дерматолог, ако проблемът продължава.

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay