Трудно е да се проследи произходът на морковения кейк, но широката си популярност той дължи на САЩ, където се е появил за първи път в кафенета и ресторанти в началото на 60-те години на миналия век. Идеална компания за следобедния чай, сладкишът традиционно се сервира с глазура от крема сирене и масло, която му придава фина плътност. Като великденски десерт би разнообразил не само празничното меню, а и темите за разговор на масата.
Необходими продукти:
- 2 яйца
- 200 гр. захар
- 100 гр. разтопено масло
- 150 мл. прясно мляко
- 300 гр. брашно
- 1 с.л. бакпулвер
- 1 ч.л. настъргана лимонова кора
- 1/2 ч.л. течна ванилия
- 250 гр. настъргани моркови
- 100 гр. орехи
за глазурата:
- 230 гр. крема сирене
- 150 гр. масло
- 100 гр. пудра захар
Начин на приготвяне:
Яйцата, захарта, маслото и прясното мляко се сипват в дълбока купа и се разбъркват с миксер. Добавят се ванилията и настърганата лимонова кора. Разбърква се отново.
Брашното, смесено с бакпулвера, се добавя на няколко части към течните съставки, при непрекъснато бъркане, докато се получи гъсто кексово тесто. Накрая се прибавят морковите и орехите и се разбърква с лъжица.
Тестото се изсипва в намазнена и набрашнена кръгла форма с падащо дъно. Пече се 40 мин. на 170 градуса или докато при проверка с клечка в средата тя излезе суха.
Глазурата се приготвя, като крема сиренето, маслото и пудрата захар се разбият с миксер на пухкав крем. Изпеченият и охладен кейк се покрива отгоре с нея и по желание се украсява с морковчета.
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
0 | 0 |